dilluns, 25 de juliol del 2022

LA CAIGUDA DE LA FULLA

 

Un dels problemes de fer-se gran són les caigudes. L'estabilitat no és la mateixa que quan ets jove i, a més, hi ha l'osteoporosi , amb la qual la possibilitat d'una fractua òssia és immediata. Qualsevol persona que hagi vist envellir els pares sap el que tot això comporta.

Per això, fa tres anys una empresa va dissenyar un airbag amb forma d'armilla que s'infla quan detecta que la persona que el porta comença a caure. L'empresa es dedicava a fabricar airbags per a cotxes fins que es va adonar que aquí hi havia allò que en diuen un nínxol de mercat, i que ningú no l'aprofitava. 

Per detectar la velocitat i l'angle de la caiguda, inclou un petit giroscopi i un microprocessador. El capo de l'empresa explica els problemes que han hagut de solucionar: "Un és com jutjar la posició d'una persona en temps real per detectar quan és a punt de caure. L'altre és com inflar l'airbag en 0,18 segons perquè, segons les nostres estadístiques, la persona trigarà 0,3 segons en arribar a terra". Els vídeos promocionals demostren l'eficàcia de l'invent. Caigui la persona cap endavant, cap enrera o de costat, l'airbag es desplega en un instant i quan es fot la trompada. l'airbag ja s'ha desplegat del tot (cap, coll, pit, espatlles, esquena, cintura, malucs) i quedes protegit. 

A Amazon n'he trobat un. Es diu Willq, n'hi ha per a homes i per a dones i costa 1.037 euros. L'he demanat, no perquè ara tingui gaires problemes d'estabilitat. En tenia quan sortia de la cocteleria Ideal després d'haver-nos cardat quatre dry martini, però ara m'anirà la mar de bé si algun dia no aconsegueixo esquivar l'eixem de bicis i patinets  que van per la vorera com hienes a la desbandada. Ves si no li haguès fet servei a Muriel Casals, el matí que una bici la va atropellar, la van haver d'ingressar al Clínic i va morir poc després.


Quim Monzó a La Vanguardia 
del 09/07/22