divendres, 9 de setembre del 2022

LYNCH/OZ: 'EL MAGO DE OZ' EN L'OBRA DEL SR. DAVID LYNCH

 

Sembla ser que fa un anys, en una entrevista, al sr. David Lynch li van preguntar fins a quin punt l'obra de Frank L. Baum i el film de 1939 'El mago de Oz' ha influït en la seva obra cinematogràfica. La resposta del sr. Lynch va ser molt contundent: "No hi ha un sol dia de la meva vida que no pensi en el Màgic d'Oz".

Si repassem la filmografia del críptic director americà veurem senyals d'aquesta afirmació: sobretot en "Cor Salvatge", on les referències es fan evidents i es verbalitzen... però també a "Carretera perduda" o a "Una historia verdadera" . L'influència de l'imaginari d'Oz és més present del què ens pensem en l'obra lynchiana.

El director Alexander O. Phillippe (responsable de documentals impresincidbles sobre el cinema com: "78/52. La escena que cambió el cine" o "The taking") s'ha proposat aprodundir en la relació Oz - Lynch en el documental "Lynch/Oz" que s'ha estrenat en el passat Festival de Cine de Tibeca 2022. L'impacte del film de 1939 "The Wizard of Oz" del sr. Victor Fleming en les pelis del sr. Lynch es desgrana en el documental: sabates vermelles, noies en problemes, el vent, personatges en busca de respostes,... personalitats del cinema donen el seu testimoni sobre aquesta relació Lynch-Oz, com John Waters, David Lowery o Rodney Ascher. 

Esperem que esitigui en la graella del Festival de Sitges 2022!!