dimecres, 4 de gener del 2023

'EL VIAJE DE CHIHIRO' AVUI AL VICTORIA & SAVOY D'ULLDECONA

 

L'amic Manel Raga, programador del Victòria & Savoy d'Ulldecona, un dels projectes cinematogràfics xulos del territori, aquest vespre ens ofereix un film familiar que no us podeu perdre. 'El viaje de Chihiro' és una meravella per a grans i infants, l'aventura que ens planteja el mestre Hayao Miyazaki és un delícia que enamora per moltes vegades que la vegis.

La pel·lícula escrita i dirigida pel mateix sr. Miyazaki es va estrenar l'any 2001 i va aconseguir dues fites importants per a un film d'animació: guanyar l'Òs d'Or en el Festival de Berlin (el primer film d'animació que ho aconseguia) i l'Oscar a la Millor Pel·lícula d'Animació (el primer i únic film japonés d'animació que ho ha aconseguit); una mostra dels més de 35 premis que es va portar en festivals de tot el món.

'El viaje de Chihiro' és la història d'una nena que, sense voler, entra en un món habitat per déus antics i ésser màgics de la mitologia japonesa, un món dominat per la diabòlica Yubaba que li posarà difícil per a sobreviur i marxà d'aquest estrany territori. 

Un perla més del catàleg de grans pel·lícules d'animació que té l'Studio Ghibli. En la que les seves històries són capaces de mostrar una sensibilitat que atreu a grans i petits. Com en la majoria de les pel·lícules del mestre Miyazaki el paisatge s'integra en el film, el folclore nipó s'univeralitza i els personatges no són simples adscrits al clàssic model de 'bons o dolents' sinó que la paleta de grisos és present en tots els personatges. Aquesta és una de les grans lliçons que aprén la protagonista al llarg del film: que on hi ha alegria hi ha tristor i que la foscor és necessària per a que hi hagi llum; es tracta d'un tractat sobre l'adolescència i el difícil pas a l'edat adulta... una nova versió de la clàssica 'Alicia en el país de les meravelles'. Tot i la referència inevitable al clàssic de Lewis Carroll, 'El viaje de Chihiro' està basat en el llibre infantil 'The Marvelous village veiled in Mist' (1988) de Sachiko Kashiwaba; també té influències de 'Los Cuentos de Terramar' de Ursula K. Le Guin

L'excel·lent banda sonora original del sr. Joe Hisaishi és un altre dels grans actractius del film. 

Un film poètic, carregat de nostàlgia però també de ritme i carregat d'una fantasia desbordant, rebosant d'esperits, déus i éssers màgics. Una pel·lícula realment màgica que no us podeu perdre.