dilluns, 17 de juliol del 2023

AL·LICIENTS TURISTICS

 

Qui més qui menys ha vist el vídeo de la mort del turista rus, de 23 anys, al qual va atacar un tauró mentre nedava a una platja de la ciutat d'Hurghada, a Egipte. A les imatges se'l veu nedant la mar de feliç fins que de sobte apareix un tauró que l'enxampa. Tot i els crits del noi demanant auxili al seu pare -que contemplava l'escena, aterrit- , el tauró l'arrossegava sota l'aigua. En algun moment les seves cames tornen a aparèixer però el tauró insisteix i devora la meitat superior de la víctima. La inferior -de cintura cap avall- la deixa estar quan detecta una barca de pescadors que intenta salvar el noi. Els pescadors aconsegueixen caçar el tauró, l'arrosseguen fins a la platja i tot seguit el maten a garrotades. "En revenja", segon la premsa egípcia.

La següent notícia que se'n té és que especialistes de l'Institut Egipci de Ciències Marines han començat a momificar l'animal. Durant el procès rescaten de l'estómac del tauró el cap, el tors i els braços del mort. Determinen que es tractava d'un tauró tigre i que era femella. 

Si hi ha un lloc al món on són experts a momificar és Egipte. Fa mil·lenis que converteixen en mòmia tot allò que els interessa. Com va dir Napoleó a les seves tropes per arengar-les contra els mamelucs que els barreven el pas a les portes del Caire, "des de dalt d'aquestes piràmides, quaranta segles us contemplen!". No eren només segles; eren mil·lenis.

L'objectiu de convertir el tauró en una mòmia és exhibir-lo en un museu. Per situar-lo en context, caldria momificar també el cap, els braços i el tors de l'homre mort, perquè si no ho fan no s'acabarà d'entendre què hi pinta allà un tauró, encara que hi hagi un cartellet que intenti explicar-ho. Però dubto que ho facin. El tauró s'haurà convertit, doncs, en una atracció turística que ben probablement atraurà més visitants a la platja d'Hurghada.

Quim Monzó a La Vanguardia del 24/06/23