dimecres, 3 de gener del 2024

EL SR. BELA TARR A BARCELONA

 


El sr. Bela Tarr és una dels directors-autors més rellevants d'Europa amb només 9 llargmetratges -el primer l'any 1977 i el darrer l'any 2011, quan va decidir que es retirava de la realització cinematogràfica-. Recent premiat per l'Acadèmia de Cinema Europeu en caràcter honorífic, la setmana que ve el tindrem a Barcelona en diverses activitats que comptaran amb la seva presència. 

El director d'obres mestres del cinema contemporani com Sátántango (1994) o El caballo de Turín (2011) oferirà presentacions en les projeccions dels seus films i oferirà xerrada-entrevista amb el sr. Manel Raga, que ha estat el gran promotor de que aquest esdeveniment cinemtogràfic sigui possible (un dels alumnes en la film factory de Sarajevo del mestre Tarr).

Aquest esdeveniment ha estat possible gràcies a la col·laboració de Filmin, la Filmoteca de Catalunya, l'Acadèmia del Cinema Català, l'Escola de Cinema de Barcelona (ECIB), el Zumzeig i la Foradada Films. Les projeccions tindran lloc a la Sala Zumzeig i a la seu de la Filmoteca de Catalunya,  dues classes magistrals a l'ECIB i trobada amb guionistes de la Residència de Guions de l'Acadèmia de Cinema Català. Ja teniu disponibles 7 llargmetratges (dels 9 de la seva filmografia) a la plataforma Filmin.

Les activitats començaran amb una roda de premsa del mestre Tarr (09/01-Filmoteca) i tindran lloc fins al 31 de gener. Podeu consultar totes les activitats i projeccions en aquest enllaç.

El mestre Tarr, fill d'una família de classe treballadora va entrar en contacte amb el cinema després de que sa mare el portès a un casting de la televisió nacional hungaresa i fos seleccionat. El director i guionista ha manifestat en diverses ocasions que el cinema per a ell era un passatemps, i que lo seu era la Filosofia... però després de rodar una pel·lícula sobre treballadors gitanos el govern hongarès no li va permetre entrar a la universitat per a estudiar Filosofia i decidí dedicar-se a la direcció cinematogràfica... Molts dels seus treballs cinematogràfics foren dirigits juntament amb la seva muller Agnes Hranitzky.

Amb només 22 anys va dirigí el seu primer llargmetratge: 'Nido familiar' (1977)(la podreu veure el 23/02 a l'Orfeó d'Ulldecona, dins del Cicle Victòria&Savoy del sr. Raga), rodat en 6 dies, sense pressupost, amb repartiment no professional i amb un aire de docu-ficció, característic de l'estil inicial de Bela Tarr . A partir d'aquest film va començar a estudiar a l'Escola Húngara d'Arts Teatrals i Cinematogràfiques... la seva producció va madurar anant dels tocs documentals a un cinema més metafísic i filosòfic. 

El seu és un cinema de 'foc lent', de metratges llargs (la seva obra mestra -Satantango- dura 7 hores i mitja), d'exquisit blanc i negre, amb llargs plans seqüència, pocs diàlegs i moviments de càmera lents i elegants....

Així doncs, si no coneixeu l'obra del sr. Bela Tarr, ara teniu una ocasió perfecta. El més òptim seria descobrir-lo i gaudir-lo en una pantalla gran, és en el format en que el seu cinema llueix més... però si aixìo no és possible, treieu el cap per Filmin.

Estimem l'obra del mestre Tarr !!!