dimecres, 7 de gener del 2009

QUI ÉS PAPA NOEL?

Sí, les vacances de Nadal ja s’han acabat, ja ho sabem, enrera queden –fins l’any que ve- les reunions familiars, les compres compulsives i el menjar interminable... menjar i més menjar...

Però el sr. Papa Noel ve mereixia un petit espai... encara que sigui a misses dites, i més si es tracta de saber la veritat, sí, amics i amigues aquella veritat que 'está ahí fuera'.

Santa Claus era sant però es deia Nicolau i era turc... ¡toma ya! Hereu d’una gran fortuna, renuncià a tot per a fer-se religiós, bisbe de Licia, regió del sud d’Anatolia i entregar la seva vida a ajudar als altres; especialment la infància. El personatge històric, Nicolàs –com el mític Santa Claus- veiè la xemeneia com una forma de generositat anònima: a unes noies que no podien casar-se perquè el seu pare no tenia dot que donar-los-hi els va deixar caure unes monedes d’or per la xemenia que van anar a parar dins d’unes mitges que estaven cosint.

A molts llocs la celebració i els regals arriben el vespre del 6 de desembre (Sant Nicolau); com per exemple, a Holanda, país en el que Sinterklaas (Sant Nicolau en neerlandès) no els arriba de Lapònia sinó que ve d’Espanya amb un vaixell de vapor. La indumentària és la pròpia d’un bisbe, amb sotana vermella i prominent barba blanca.

Els immigrants que a principis del segle XIX arribaren dels Països Baixos a Nord-amèrica van portar aquesta tradició... però, allà, s’anà modificant: Washington Irving a Història de Nova York (1809) en fa un des les primeres descripcions 'literates'; Thomas Nast (1863) el dibuixa com a un ‘gordet bonachón’; l’empresa de neveres Lomen Company li col·loca en un anunci publicitari dels anys ’20 del segle XX, els renos i el trineu per a representar el fred... però serà amb un anunci de Coca-Cola quan l’il·lustrador Haddon Sandblom el dibuixà amb els colors corporatius de la companyia (blanc i vermell) ... que perdurà fins a l’actualitat.

Però a Turquia, se’n recorden d’ell... i tant! A la seva ciutat natal Demre (l’antiga Mira), Sant Nicolau és un reclam turístic, la seva esglèsia i on resideixen les seves restes és un punt de peregrinatge per al turista cristià. Nicolau de Mira és el patró de Grecia, de les joves que s’han de casar, dels pescadors i navegants del Mediterrani... sí, en el Mediterrani l’autèntic Santa Claus té plena validesa .... però.... a la ciutat de Demre, en el 2000, es col·locà una estàtua en honor seu amb l’aspecte del Papa Noel de la Coca-Cola!!! (com veieu a la foto adjunta). La publicitat imposa i si es quedessin amb la imatge del primer Nicolau (la primera foto que teniu aquí), el dels inicis del Cristianisme, òbviament l’atracció no seria la mateixa.... Papa Noel és turc!!!! (com per negar-los l’ingrés a la Comunitat Europea per raons culturals!!!)

6 comentaris:

Laura ha dit...

BON DIA I BON ANY A CAN CIUTADÀ!!!

oh, ahir mon pare em va explicar aquesta història, ciutadà. el que no em va dir és que el gordet bonachón que coneixem ara ve de la cocacola. cafort, no?

i a can K qui ha vingut, el papà noel o els reis? i què els han portat?

Ciutadà K ha dit...

Ai... Bon dia, Bon any i un petó gros benvolguda Polita...

Sí, molt fort lo del Santa Claus!!

A Can K tot el que sigui costumari, lúdic i festiu es celebra vingui d'aquí i d'allà (bé, el dia de los enamorados, no, ens neguem!!)...així que hi hagueren Papa Noel i Reis.. i molts molts regals: fins a la sacietat més vergonyosa i consumista... però i la cara que posa el que obre el regal???!! Fa passar tota vergonya...

Al Sr. K??, doncs ja s'ho pot imaginar: CULTUROFAGIA... CD, DVD, Llibres... un goig!!

:)

pati di fusa ha dit...

cultura per començar l'any, clar! ;)

molt interessant la història del papa noel. alguna cosa em sonava, però no hi havia acabat d'indagar. sort de la seua font inesgotable d'erudició, ciutadà!

i bé, les raons del rebuig no poden ser mai culturals, encara que ens les intentin colar com a tals per amagar el racisme pur i dur! perquè llavors potser no els farien tantes festes tampoc als reis d'orient... ara, que quan els qui vénen porten regals tot és molt diferent!

BON DIA A CAN CIUTADÀ!

Ciutadà K ha dit...

Així m'agrada que comencem l'any ben combatius i combatives !!!

Molt adequat el comentari dels reis d'ORIENT, sí... però a la cavalcada al negre millor que sigui algú pintat de negre o, millor encara, que porti una 'passamuntanyes' que només mostri els ulls... com van fer a Amposta... tremendo...

Parlant d'Orient, aquest any també comença amb fotos com la 'Foto del Dia' de 1982!!!! estic per deixar-la tot un any ... TERRIBLE!!!!

pati di fusa ha dit...

sí, no hi ha paraules per explicar el que passa a gaza i la impassibilitat del món. i el pitjor de tot és que per molta negociació que es faci, israel continuarà, com sempre, gaudint de la impunitat. i també penso que potser han triat les dates expressament, perquè es vegi i quedi clar que ells no creuen en el nadal i se'l passen pel forro. jo crec que en l'únic que creuen és en l'autoprotecció, entesa a la seua manera, clar, i al preu que sigui!

pati di fusa ha dit...

ai, a amposta, sempre tan "alternatius"... buf!