dijous, 8 de gener del 2009

SRA. MARY ELLEN MARK


És el que té la Cinefagia!!! que a voltes et permet obrir portes a altres manifestacions artístiques, aquest és el cas de la darrera fotògrafa que hem descobert: Mary Ellen Mark... Potser vosaltres ja la coneixeu, la senyora és una fotògrafa nascuda el 1940 a Philadelphia i plenament reconeguda pels seus reportatges fotogràfics.



El Ciutadà K l'ha descobert gràcies al darrer llibre que li han publicat amb fotografies seves: Seen Behind the Scene, que ens permet veure les fotografies que ha realitzat en diversos -i mítics- rodatges dels millors directors de cinema: Fellini, Coppola, Truffaut, Buñuel, Burton,...

La sra. Mark va començar a fer fotografies a l'edat de 9 anys, va estudiar pintura i història de l'Art a la Universitat de Pennsylvania. A mitjans del '60 opta per la fotografia 'free-lance' i marxa a Europa durant un any (1965) a 'pescar' fotos. Les seves inquietuds sempre han estat envers el marginat, l'exclòs del sistema, amb reportatges sobre els 'homeless', la prostitució o el món de les drogues. Els seus reportatges més reconeguts giren al voltant del món del circ, la Mare Teresa de Calcuta i la Índia. Ha rebut infinitat de premis i treballat per a publicacions com: Life, The New Yorker, Vanity Fair o Rolling Stone. Fou membre del prestigós grup Magnum (algun dia parlarem d'ell) des de 1977 a 1982. Té una clara preferència pel blanc i negre.

Com veieu, els seus treballs més reconeguts no estan vinculats al món del cinema però ha estat la nostra porta d'entrada al seu treball i, a partir d'ara, ja forma part de l'Olimp dels i les fotògrafs que ens agraden. Com veureu les seves fotografies estan pròximes a la Leibovitz, però el que aquesta mostra en les seves fotografies de teatralitat, preparació, frivolitat i vanitat, la sra. Mark ens mostra naturalitat i emoció (veieu la foto de Robert Downey Jr. -amb un conill- o Allen i Farrow, per exemple).

Us deixo amb fotografies seves de gent del cinema i moments de rodatges...


7 comentaris:

pati di fusa ha dit...

la de la foto és christina ricci? a "sleepy hollow", no? m'agrada christina ricci! :)

Ciutadà K ha dit...

Sí,sí, és la Ricci, certament, és una tia amb una trajectoria interessant...

Has vist la foto del Brando i l'espiadimonis??? la rotunditat d'un versus la fragilitat de l'altre

(el fràgil és l'espiadimonis, eh?? :P

pati di fusa ha dit...

el brando, quin monstru! m'encanta! i la foto, genial!

i el tim, amb el capet a la mà, que mono... :)

Carolina ha dit...

Doncs a mi m'agrada molt la del Woody. Semblen dues persones de carrer, amb els seus defectes i les seves genialitats, que es giren així pim pam i zaaaaas!Foto al canto. Molt xula.
Confesso al sr. K que la fotografia i l'art (juntes) és una de les meves passions. Posi'ns més fotos, sr. K :)

pati di fusa ha dit...

sí, és molt xula aquesta que dius, vikinga! jo és tinc tendència a fixar-me abans en els personatges, i el woody i la farrow no són el meu tipus... :P

Ciutadà K ha dit...

OK, Carol, si li agrada la fotografia intentarem satisfer els seus desitjos... el Ciutadà K té vocació de servei!! (no sé si hi ha ho havia dit algun cop, això?). Algun artista o tendència en especial??

No voldria equivocar-me, però crec que aquesta fou una de les seves últimes pelis junts -Sombras y niebla- i la parella ja naufragava... no troben vostés que planeja aquest 'trencament' per la fotografia??

Laura ha dit...

ui... jo sóc del robert downey jr... :-)