dilluns, 12 de gener del 2009

SR. ROBERT MULLIGAN

1925-2008

El 19 de desembre va morir aquest director als 83 anys. La seva pel·lícula més coneguda (la segona de la seva carrera) fou Matar a un ruiseñor (1962), per la que ell estigué nominat a l’Oscar... juntament amb 7 nominacions més; només s’emportà 3 (millor actor, millor guió adaptat i millor direcció artística ... aquell any, era difícil competir amb la magistral Lawrence d’Arabia gran gunyadora dels Oscar d’aquell any.

L’èxit que li proporcionà aquell film no el tornà a conèixer, s’hi aproximà amb Verano del 42 (1971). Destaca la capacitat per posar-se en el lloc de la joventut i expressar les seves inquietuds però també d’un estil poc arriscat, a voltes superficial en els assumptes que tracta, la principal crítica que se li fèu als seus films.

El sr. Mulligan va nèxier el 1925 en el barri del Bronx de NYC; fill de policia catòlic, inicialment anava per a capellà però la II Guerra Mundial ‘trencà’ els seus estudis teològics... a la guerra treballà de ràdio operador i això el fèu anar cap a la TV quan retornà a Nova York. Forma part d’aquella generació de directors formats en la televisió, com Sidney Lumet o John Frankeheimer i que acabaren la seva carrera artística en el mitjà cinema.

El darre film del sr. Mulligan fou en el 1991, Verano en Louisiana, que significà el debut de Reese Witherspoon, la posterior ‘rubia legal’.


Si bé -com podeu llegir- no fou un director excel·lent, val la pena remarcar el seu film més conegut -Matar a un ruiseñor-, on la interpretació dels nens protagonistes, l'atmòsfera malsana i de sospita que crea la peli és tan interessant com recordable, erigint-se en un dels millors films antirracista.