dilluns, 4 de maig del 2009

SRA. MERCE LLEIXA

1960-2009

Aquest dissabte descobríem a les necrològiques (bé, primer m'ho va dir Nur) que havia mort la sra. Mercè Lleixa -el dia 1 de maig- amb només 49 anys... nascuda a Roquetes (Baix Ebre) el 1960, una de les actrius més energètiques de Catalunya.

La coneguérem a la dècada dels '90 amb la peli Què t'hi jugues Mari Pili? (1990), quan Ventura Pons no se'ns havia posat 'literat' i filmava pel·lícules 'populatxeres' i (suposadament) còmiques; gràcies a aquest film, la Lleixà guanyà el premi de Cinematografia de Catalunya. La sra. Lleixà apareguè a Cucarachas (Toni Mora, 1992) i Gràcies per la propina (1996, Francesc Bellmunt) i la seva darrera peli fou El Kaserón (2009) el debut cinematogràfic de Fele Martínez.
·
Però, com sempre, allò que li donà la fama fou la 'tele', gràcies a papers a Nissaga de Poder i, sobretot, el d'Alícia (la panadera) a El Cor de la Ciutat (Tv3).
·
Però el seu punt fort era el teatre .... es va llicenciar en art dramàtic a l'Institut del Teatre i el teatre fou el seu punt fort, obres com La Colometa, La cantant calba, Macbeth, Valentina o 6 personatges en cerca d'autor... i, sobretot, l'obra Fatma, (dins del Festival Entrecultures de Tortosa) en la que Lleixà reflexionà sobre la condició femenina en un país àrab i denuncià la desigualtat i maltractament que pateixen les dones.
·
El 2004 va provar sort com a directora teatral amb l'obra 'Mínim-mal Show' al Teatre Regina, al capdavant de la companyia jove 'elnacionalNoensvol' (tota un declaració de principis!), un obra de Sergi Belbel i Miquel Górriz. ... si voleu saber mes coses, només cal que cliqueu aquí, Tv3 us explicarà més coses.
·
La sra. Lleixà, certament, no és una de les actrius de l'star system català (això existeix?) però destacà per la seva naturalitat, jovialitat, l'alegria de la seva mirada, la seva veu característica i la seva energia... regalava energia !!!

4 comentaris:

Carolina ha dit...

Sap què li dic? Que estic fins al collons del càncer, i de tot la gent que s'enduu cada any. Gent jove, amb un munt de vida per endavant.
I em sap molt de greu, ni tan sols sabia que aquesta actriu estava malalta. I tenia uns ulls enormes, i un somriure fantàstic.

Nuclearsky ha dit...

Ostres, quina mala notícia, jo tampoc no sabia que estava malalta.
Només l'he vista en sèries però sempre he pensat que era una molt bona actriu, amb molt de caràcter. Una llàstima que gent tan jove marxi :(

Laura ha dit...

aquesta dona tenia un celler a "nissaga de poder" i era una empresària superindependent i superguai.

pati di fusa ha dit...

ostres, jo vaig sentir la notícia per la ràdio i no aconseguia posar cara al nom. buf, i tant! no tenia ni idea, que tenia càncer. :(