dimarts, 21 de juliol del 2009

21 DE JULIOL: ANIVERSARIS CINÈFAGS

·
Avui és un d'aquells dies de l'any en que els mitòmans i cinèfags, en general, tenim feina, ja que la densitat d'aniversaris és alta, un dia com avui, van nèixer personalitats cinematogràfiques tan diferents com...

Norman Jewison (1926)
Norman Frederick Jewison va nèixer a Toronto, és director, productor i actor.
Estigué a l'armada en la IIGM i els seus films intentaren denunciar situacions de desigualtat i racisme, tot perseguint, però, agradar al gran públic. Debutar a principis de la dècada dels '60 i el seu primer gran èxit fou En el calor de la noche (1967), exemple clar d'aquella intenció de que parlàvem, barreja de thriller i film de denuncia. El segon gran èxit fou el musical El violinista en el tejado (1971) on explica amb grans dosis de sentit de l'humor la vida d'un poble jueu a la Ucraïna de l'època zarista. Després de 2 anys, realitzà un altre hit cinematogràfica i, sobretot, musical: Jesucristo Superstar (1973).
A la dècada dels '80 es dedicà a fer força telefilms i en els darrers anys ens oferí el film de lluiment personal (Oscar inclòs) per a Cher: Hechizo de Luna (1987), un film encantador... A partir d'aquí la seva trajectòria cinematogràfica ha estat poc productiva però ha tingut temps de el 1988 creà el Centre canadenc de cinema a Toronto dedicat a la formació de directors. El seu darrer film destacable fou el biopic Huracan Carter (1999), amb Denzel Washington de super-boxador.
No ha guanyat cap Òscar però l'any 1998 sí que el van reconèixer amb el premi Irving Thalberg a tota una carrera.
En el 2004 publicà la seva autobiografia amb l'engrescador títol de This Terrible Business Has Been Good to Me.... avui fa 83 anys!!!

Tony Scott (1944)
Germà petit del també Ridley Scott, nascut a Anglaterra, en els seus inicis foren com a actor, als 16 anys, actuant en un curtmetratge debut del seu germà Ridley amb el ambició títol de Boy and bycicle. La seva primera vocació era com a pintor, però engrescant pel seu germà Ridley que havia creat la Ridley Scott Associates (RSA), companyia d'anuncis de televisió, es muntà al carro del seu germà i filma milers d'anuncis per a la televisió... la seva carrera anà, doncs, al costat de la del seu germà i quan aquell debutà amb Los Duelistas (1977) dos anys abans de la fundacional Alien, el octavo pasajero (1979) Tony també ho fèu. Enlluernant pels cants de sirena que els arribava de Hollywood la vida els colpejà amb la mort del seu germà gran Frank...
A Hollywood, el primer projecte que volia desenvolupar era l'èxit d'Anne Rice Entrevista con el vampiro.... finalment, realitzà un altre film també vampíric però més madur, sensual i molt reivindicable: El ansia (1982, amb un espectacular David Bowie i magnètica Cahterine Deneuve), tot i que en aquell moment fou linxada per la crítica i menystinguda pel públic (avui en dia és una obra de culte). Això fèu que el sr. Tony Scott es refugiés en la publicitat... fins que dirigí Top Gun (1986), film de més recaptació d'aquell any, descobriment del sr. Cruise i histèria adolescent mundial! ... a partir d'aquí, enllaçà un blockbuster rera un altre Superdetective en Hollywood II, Revenge (amb Kevin Costner i Madeleine Stowe), obra menys ambiciosa però fosca, bruta i violenta, per a mi, la cara més interessant d'aquest director.... però tornà a la gran producció amb Días de Trueno (1990), massa semblant a Top Gun, però. El último Boy Scout (1991, amb Bruce Willis). Intentà fugir de les mega-pelis i adaptà una història del inicial Quentin Tarantino: Amor a Quemarropa (1993, amb Christian Slater i Patricia Arquette), la millor peli del sr. Scott que impressionà, fins i tot, al sempre crític i exigent sr. Tarantino.
Després vingueren Marea Roja (1995), Fanático, Enemigo Público (1998), Spy Game: Juego de Espías (2001), El fuego de la venganza (2004), Domino (2005) i Déjà Vu (2006).... per al meu gust, 'más de lo mismo' ... No podem negar, però, que l'estètic videocliper, tecnològic i de ritme accelerat d'aquest director ha marcat nous directors com Michael Bay o Antoine Fuqua ... el sr. Tony Scott avui fa 65 anys !!!

Robin Williams (1951)
El 'pallasso' del sr. Williams va nèixer en una bona famíali de Xicago, inicialment no mostrà cap interès per la interpretació es dedicava als estudis i als esports ... per el 1967 la família es trasllada a Califòrnia i en la nova escola se li despertà les ganes de fer teatre. Es tragué del cap la seva vocació de carrera política i inicià la carrera d'actor. El 1976 té la primer audició i el primer contracte. El seus inicis foren en la comèdia i la televisió en una serie de gran èxit als USA: Mork & Mindy (1978) que hagués pogut estar fent durant molts anys, però ell no es volia encasillar, així que la deixà i aconseguí el primer paper cinematogràfic a la peli més incompresa de Robert Altman: Popeye, en la que Robin Williams sembla haver nascut per a intepretar-lo, després vingué la molt recomanable El mundo según Garp, amb un paper de certa ironia però no còmic. De 1987 a 1991 fou una època daurada en la carrera de l'actor amb 3 nominacions seguides per l'Oscar: Good morning, Vietnam (1987), El club de los poetas muertos (1989) i El Rey Pescador (1991).
La dècada dels '90 estigue farcida de papers còmics on el sr. Williams feia emergir tota la seva capacitat histriònica.... que era molta; exemples com la sra. Doubtfire o Jumanji. La seva capacitat per imitar veus el portà a doblar diverses pelis d'animació, però la més remarcable fou com a geni a Aladdin (1992).
Després de participar en l'espectacular i coral Hamlet (1996) de Branagh, el 1997 significà un punt d'inflexió amb Good Will Hunting guanyà l'Oscar, quasibé un Oscar a la seva carrera tenint en compte el tard que li van donar i la participació a Deconstructing Harry (1997) de l'Allen. La popularitat i la capacitat interpretativa (i no només còmica) del sr. Williams no la posa ningú en dubte i, més, quan el 2002 ens arriben les interessants: Retratos de una obsesión (de Mark Romanek) Smoochy (de Danny Devito) (podria ser quasi autobiografia, tenint en compte els seus inicis a la TV) i Insomnia (del sr. Nolan)....
Tot i l'aparença d'eterna felicitat i jovialitat la vida personal del sr. Williams no ha estat cap camó de rosses.... casat dues vegades, 3 fills/es, superada una època d'addicció a la cocaïna... el 2006 s'interna voluntàriament en un centre per deixar l'acoholisme a l'espera de reprendre la seva carrera... avui fa 58 anys !

Charlotte Gainsbourg (1971)
La sra. Gainsbourg estava marcada a ser artista tenint en compte que es filla de Serge Gainsbourg i Jane Birkin (dos mites!). Va nèixer a Londres i animada, encoratjada (i enxufada?) per la seva mare aconsegueix el primer paper als 13 anys a Parole et musique, on mostrava les seves innates aptituds cantaires. Des de 1983, que gravà amb el seu pare un disc, la vessant 'cantant' de la seva carrera no l'ha deixat mai del tot ...
Després vingueren La Tentation d'Isabelle i l'Effrontée (1985) que li proporcionà el Cèsar. Va treballa amb el seu pare al disc Charlotte For Ever (1986), després amb la seva mare a Kung Fu Master (1987)... però fou amb les següents dues pelis que aconseguí l'estrellato' definitiu: La petite voleuse (1988) i Merci la vie (Bertrand Blier)... ha participat en pelis europees fins que en el 2001 estigué a 21 gramos (2004, Alejandro González Iñárritu), destacable és la seva presència a la Ciencia del Sueño (2006, Michel Gondry) o I'm not there (2007, Tod Haynes)... en el Festival de Cannes d'aquest any s'emportà el premi a la millor actriu per Antichrist (de Lars von Trier)... El seu estil natural, el seu aspecta petit i fràgil però amb força i apassionat ens agrada, sí, Charlotte ens agrada!!!
... el 2006 edità el seu darrer disc: 5:55.
... està casada amb Yvan Attal (actor i director) amb el que té 2 fills.
... avui fa 38 anys !!!

Josh Hartnett (1978)
Joshua Daniel "Josh" Hartnett, va nèixer a San Francisco tot i que la seva infància la passà a Minnesota , és fill de pares divorciats i té 3 germans més petits. En el col·legi catòlic que en el que estudià fèu de Huckleberry Finn... a l'institut una lesió al genoll provocà que aprqués el futbol americà pel teatre .... atzars de la vida ... i a partir d'aquí marxà a estudià interpretació a New York.
El seu debut fou el 1997 a Debutante... però on destacà molt especialment i construiren el sex symbol que és ara fou a Las Vírgenes Suicidas (de la Coppola), en la que el fet de ser el protagonista dels somnis humits del germanes protagonistes disparà la líbido de bona part de les platees del cinema ja siguin noies o nois (jo sigué un d'ells... :P ) . A partir d'aquí, vingueren el mega èxit Pearl Harbor (2001) i, sobretot, La Dalia Negra (de Brian de Palma)
Al tio bueno de Josh (perquè mira que està bueno, eh??!!) se l'ha relacionat amb Scarlett Johansson, Gisele Bündchen, Sienna Miller, Penélope Cruz... i tantes altres.
... avui fa 31 anys!!!

2 comentaris:

Laura ha dit...

només he llegit "penélope cruz" i he corregut a dir-li que avui, al diari, corren rumors que està embarassada del bardem perquè "luce una barriguita qeu no es habitual en ella". CAFORT!

Ciutadà K ha dit...

really??!!

Ka fort.... vaig a documentar-me.... gràcies per aquesta ràpida i consistent notícia ...

bon tarda!!!