dimarts, 5 de juliol del 2011

ECHO, DEL SR. JAUME PLENSA, A MANHATTAN



El sr. Plensa ens agrada, l’enormitat de les seves obres és fascinant, però sempre tocades per la humanitat d’allò que representen que les fa accessibles i pròximes. L’obra de les fonts a Xicago (The Crown Fountain), per exemple, que en vam parlar aquí ens monstra aquesta grandiositat i calidesa simultània de que parlava.


Aquest cop és Manhattan la que obre els braços a un dels artistes catalans més internacionals. L’obra Echo, situada al parc Madison Square Park, medeix 13 metres i està plantada al mig de la gespa, blanca, brillant, amb un punt fantasmal... Al sr. Plensa li encanta que el públic toqui les seves obres i sovint s’asseu a prop d’alguna de les múltiples instal•lacions que té escampades pel món per a observar la reacció de les persones que s’hi aproximen; l’artista li agrada recollir, de primera mà, quina és la impressió que les obres provoca. En el cas concret d’Echo el sr. Plensa explica: “aquesta peça provoca una reacció de sorpresa, desconcerta, com si hagués caigut del cel i s’hagués quedat clavada. És com quan coneixes algú que és diferent i vols saber més coses sobre ell”.


Aquesta enorme escultura –que estarà exposada del 05 de maig al 14 d’agost- representa una nena, la Núria, de 9 anys, filla d’una amiga que té un restaurant xinès al costat del taller de l’artista a Sant Feliu de Llobregat... va trigar 9 mesos en construir-la i li posà el nom d’Echo, fent referència a la nimfa de la mitologia grega que s’enamorà de Narcí i Zeus, gelós d’aquest amor, la va condemnar a viure en una cova i a no poder pronunciar mai les seves pròpies paraules, sempre hauria de repetir les dels altres... “M’agrada molt aquesta imatge en un moment en què es produeix aquest soroll d’idees, aquest encreuament. Crec que al final ningú no sap si el que diu o diu ell o repeteix el que diuen els altres”, explica el sr. Plensa... tot un cant a l’intertextualitat!!!.

Definitivament, les obres del sr. Jaume Plensa, són magnètiques i fascinants... no trobeu?

2 comentaris:

laura ha dit...

i ens agrada molt molt molt

Ciutadà K ha dit...

ai, sí ens agrada molt!!! ... este señor fue el que nos encontró (¡y todavía me cae mejor! ;)

(así me gusta, haciendo pinitos lingüísticos je,je,je,je)