dimecres, 6 de juliol del 2011

SR. PETER FALK

(1927-2011)

Pocs cops un personatge de ficció ha estat tan estretament lligat a un actor/riu com el cas que ens ocupa, el sr. Falk fou, per sempre, l’investigador Colombo.... fa un parell de setmanes -Colombo/Fall- moria.

Curiositats del destí, l’actor que interpretava un astut i ben informat investigador va fer públic, l’any 2008, que patia Alzheimer.

De pare jueu i rus i mare polonesa el sr. Falk va néixer a Nova York, els seus pares portaven una botiga de roba infantil... quan només tenia 3 anys un tumor li va fer perdre l’ull i en portava un de vidre, com el personatge que el faria mundialment famós. Va treballar com a cuiner a la Marina durant la Segona Guerra Mundial abans de dedicar-se a la interpretació. Va estudiar art dramàtic i l’any 1957 va començar a participar en obres de teatre, que no va abandonar durant la seva carrera, i l’any següent debuta en el cinema a Muerte en los pantanos (de Nicholas Ray). El sr. Falk havia arribat a estar nominat a l’Oscar com a actor secundari en dues ocasions: El sindicato del crimen (1960) i Un gàngster para un milagro (1961). Ben aviat va entrar en el món de la televisió i va ser guanyador d’un premi Emmy per Dick Powell Show. Va participar a Alfred Hitchcock presenta o Doctor Kildare... però aquella sèrie que el va catapultar a la popularitat fou: Colombo, una irònica sèrie protagonitzada per un investigador de maneres curioses i amb un ull de vidre, gavardina, un pur sempre a la boca i sempre demanant foc per a encendre’l.... el seu paper estigué enganxat a ell tota la seva vida i, el veiéssim on el veiéssim, no ens podíem desfer del personatge; per exemple, a El cielo sobre Berlín (de Wim Wenders).... el pobre sr. Falk va morir sense recordar el paper que el fèu entrar en la Història de la Televisió...