dijous, 9 d’abril del 2015

LES CARES DEL MON DE JR


No, no es tracta del JR dolentot malcarat de la serie Dallas, JR és un fotògraf i artista urbà que es dóna a conèixer amb les seves inicials perquè no s'ha exposat la seva identitat. Quan era adolescent feia grafitis pels carrers de París, llavors es va trobar una càmera de fotos al metro i va decidir enregistrar els grafitis que feien ell i els seus amics i els començà a enganxar per les parets de la ciutat. De fet, la seva obra es caracteritza, precisament, per fotografies enormes exposades en mig de les ciutats, ja que per a ell: "el carrer és la galeria més gran del món".

Entre 2004 i 2006 va crear Retrats d'una generació, amb fotografies de gran format de 'gent jove de barri' de París penjades per les parets de la ciutat, l'Ajuntament adoptà la idea i les 'legalitzà' decorant les parets del consistori. D'aquest treball se'n va fer un ballet i l'any passat presentà un film Les Bosquets.

L'any 2007 va repartir fotografies enormes de palestins i israelians per diferents ciutats d'ambdós comunitats. L'any seguent dedica un projecte a les dones a Women Are Heroes.

El seu darrer projecte, que va començar en el 2011, és Inside Out Project en el que es dedica a empaperar llocs del món amb retrats enviats per 200.000 persones de 117 països diferents... es tracta de donar imatge a la gent anònima mentres l'artista queda en l'anonimat.