dimecres, 8 d’abril del 2015

SR. LEONARD NIMOY

(1931-2015)

Fa unes setmanes moria tota una icona de l'univers trekkie. Malgrat siguem clarament més d'Star Wars hem de dedicar unes paraules al sr. Leonard Nimoy... o, el que és el mateix, al Dr. Spock. Pocs actors han estat tan estretament lligats a un personatges com el sr. Nimoy al sr. Spock.

El sr. Nimoy era el fill de Max Nimoy (barber) i Dora Spinner, dos jueus ortodoxos d'Ucraïna que van emigrar als EEUU. L'actor va nèixer a Boston. Va debutar als 8 anys en el teatre i va decidir provar sort a Hollywood on va treballar de taxista o porter, entre altres professions. Finalment, el 1951 aconsegueix debutar en el cinema en el film Queen for a Day, com a secundari i en un petit paper. Aquesta seria la tònica en films de ciència-ficció gràcies al seu rostre tan 'especial'; se'l veiè en films com: Zombis en la estratosfera (1952), La humanidad en peligro (1954) o Los devoradores de cerebros (1958). 

Durant els anys '60 del segle passat 'entrà' en la televisió, interpretant petits papers a Bonanza (1960), la Dimensió Desconeguda (1961), Els Intocables (1962), Perry Mason (1963) o Hospital General (1963)... fins que arribà La Conquista del Espacio (1966), nom amb el que es va donar a conèixer Star Trek a la penínsul·la; i amb aquesta sèrie, arribà la fama: cabell, orelles i 'pijama blau' es lligaren per sempre a la seva persona. Tot i que va paticipar en altres films i sèries televisives el Dr. Spock el marcà per sempre fins al punt d'haver publicat dues biografies amb títols molt il·lustratius: Jo no sóc Spock (1977) i Jo sóc Spock (1995), que suposem posa en evidència el rebuig a ser encasellat en un paper en els inicis de l'èxit en el primer; i a l'assumpció d'aquest encasellament, en el segon. Un paper que el va fer estar nominat als premis Emmy com a millor actor de repartiment tres anys consecutius (1967, 1968 i 1969)... tot i que no el va guanyar mai.

L'any 2009, l'encarregat de fer el reboot de la saga Star Trek (després d'haver-se estrenat 12 films en els que el sr. Nimoy va participar en tots, fins i tot, arribant a dirigir-ne un parell): J.J. Abrams li donà un paper que és tot un reconeixement, homenatge i autèntica pirueta de guió.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

una mica tard aquest obituari, no?

Ciutadà K ha dit...

Bueeeeeno, en aquest blog estem per damunt de l'espai i el temps ... imagini's que encara tinc pendent el de Robin Williams!!

mai és tard per a recordar la bona gent!

jejejejeje