dijous, 20 d’abril del 2017

SR. GILBERT BAKER

(1951-2017)

Sí, ja ho sé que us sonarà molt tonto, però mai havia pensat que alguna persona havia inventat la bandera/símbol de la comunitat LGTB. És evident que sí, que totes les coses en algun moment han estat 'inventades' però ara que fa pocs dies que ha mort l'inventor de la bandera multicolor és quan jo m'he assabentat que el sr. Gilbert Baker va inventar aquest símbol.

Tot un referent de la comunitat gai de San Francisco, el sr. Baker era una persona alegre, desinhibida i un artista compromès.

L'àvia del sr. Gilbert era modista i a ell el fascinava aquesta activitat però no era ben vist que un 'home' hi mostrès interès a l'època en que va nèixer (principis dels '50) i el lloc (Kansas), així que va poder va marxar a la costa Oest dels EEUU (més alliberada) i una de les primeres coses que va fer va ser comprar-se una màquina de cosir. Segons ha explicat el sr. Baker en diverses ocasions, el primer cop que va pensar crear una bandera per al moviment gai va ser l'any 1976, coincidint amb bicentenari del naixement dels EEUU en el que es tenia molt en compte la creació de la bandera de les barres i estels i la seva creadora: la sra. Betsy Ross. El sr. Baker va veure que una bandera era quelcom molt potent alhora d'aglutinar interesos i defensar postures. I així fou com l'any 1978 creà la bandera multicolor; fins aquella data es feia servir coma signe d'identitat gai un triangle rosa, que era el que utilitzava el règim nazi per a marcar als 'desviats' (sic).... quelcom, francament molt poc adequat per a representar a ningú.

Sembla ser que la invenció va estar encoratjada pel mític Harvey Milk i volia representar la diversitat de gènere, edat i procedència d'aquest moviment. Òbviament, els vincles amb la sra. Judy Garland (tota una icona gai) i el seu Somewhere over the rainbow són inqüestionables. 

El sr. Baker va tenyir a mà les 8 franges de roba de colors ben vius i cada color tenia el seu significat: rosa pel sexe, vermell per la vida, traronja per la salut, groc pel sol, verd per la natura, turquesa per la màgia, blau per la pau i propra per l'esperit... 

El dia 25 de juny de 1978 es va desplegar per primer cop pels carrers de San Francisco.... i la bandera va sofrir modificacions, de 8 colors es van passar a 6. Segons el creador, el rosa era massa car i el blau i el turquesa els va unir en un blau fosc. 

Una altre detall bonic de la història és que el sr. Baker, tot i que es considerava un dissenyador mai va reivindicar drets per la seva creació, segons deia era el "seu regal al món": un arc de Sant Martí amb vocació de comprensió universal.

El sr. Baker ha mort amb només 66 anys d'un atac de cor.