dijous, 5 d’abril del 2018

VERSOS CONTRA LA VIOLENCIA- L'ESPECTACLE A AMPOSTA 06/04/18




foto de Marta Viladrich.'Versos contra la violència' és un d'aquells projectes en que la imatge gràfica d'una bola de neu és la més adient, va començar com una reacció a uns fets deplorables i s'ha anat engrandint, engrandint i aglutinant sinèrgies d'artistes de diverses disciplines.

Després dels actes repressius de la policia contra la ciutadania l'01 d'octubre, quan l'únic que es pretenia era dipositar un vot en una urna dues poblacions de les Terres de l'Ebre que patiren més aquesta violència repressiva fou La Ràpita i Roquetes. Un grup d'artistes provinents de diferents poblacions del territori ebrenc que tenen una cita mensual -diLLUMS d'Arts al Forn, algun dia en parlem d'ells- en la que al voltant d'un sopar comparteixen literatura, música, reflexions i reforcen amistats; és aquesta amistat la que provocà preocupació quan en les poblacions esmentades els cops de porra feren estralls entre la població pacífica ... l'espurna, la reacció ja havia sorgit. La resposta fou dues trobades en les poblacions dels fets (La Ràpita, 07/10 i Roquetes, 08/10) en la que poetes i poetesses recitaren creacions pròpies o d'altres en les que el contingut fou la pau i el rebuig a la violència; hi participaren més de 70 d'artistes.

D'aquí sorgí un llibre: Versos contra la violència, amb una llista infinita de participants i la seva conseqüent presentació per poblacions de tot el territori català: l'Ametlla de Mar, Campredó, Flix, Falset, La Ràpita, Deltebre, Barcelona, Amposta, Alcanar, l'Ampolla... i la llista encara no ha acabat. És un llibre editat per Onada Edicions i tots els beneficis (inclosos els drets d'autor) es destinen a l'enviament de llibres a escoles i instituts de Catalunya.

Aquest bola de neu ha atrapat, fins i tot, a CREA que està preparant un documental sobre aquest projecte ... l'atracció cap a Versos contra la violència és imparable!

Tot i que en un projecte tan col·lectiu fa de mal dir noms propis, no podem obviar anomenar 'motors culturals' com Ricardo Gascon o Eduardo Margaretto i, sobretot, l'amic Jesus M. Tibau.

La bola de neu ja era imparable i el següent pas fou crear un espectacle que servís de presentació del llibre però que anés més enllà i Valer Gisbert creà un espectacle sobre i contra la violència. Un espectacle multidisciplinar i visualment potent que s'estrenà a Tortosa el desembre passat. Demà Divendres, 06 d'abril a les 21:30 el podreu gaudir a la Lira Ampostina. En ell, el vers, la música, el dibuix i la dansa es conjuguen per donar forma al missatge clar i contundent de rebuig a qualsevol tipus de violència. Espectacle emotiu i artístic.

El paper sempre guanya a la pedra!


2 comentaris:

Pons ha dit...

La ploma és més poderosa que l'espasa i l'espasa és molt curta, i la ploma és molt esmolada
Terry Pratchett

Jesús M. Tibau ha dit...

gràcies amimc