dimarts, 2 d’octubre del 2018

SITGES 2018 #1: LA PROGRAMACIO


Resultat d'imatges de sitges 2018Després dels fastuosos actes del 50è. aniversari, el Festival de Sitges encara una nova edició, en la meva modesta opinió, millor en quant a films programats i rellevància dels seus convidats i convidades.

Aquest any, el Ciutadà K, hi torna a anar com a acreditat de premsa. Ja tenim les graelles fetes i les agendes encaixades per a gaudir del màxim possible de la cita cinematogràfica anual més important de Catalunya.

En la gala de cloenda de l'any passat ja ens van anunciar que aquest 2018 es retria homenatge a una de les pelis més rellevants del fantàstic: 2001: Una odissea de l'espai, l'obra del sr. Kubrick que enguany fa 50 anys. La molt venerada per uns o la molt incompresa per molts altres... és innegable que el film proporcionà un abans i un després de com s'entenia les produccions localitzades en l'espai.

El Festival de Sitges 2018 tindrà lloc del 04 al 14 d'octubre. 11 dies farcits de films i activitats. Aquest any, més que mai, es confirma el punt de satuació al que s'està arribant. El festival s'hauria de replantejar si no és millor seleccionar de forma més acurada i que el màxim de públic pugui gaudir de les pelis en competició en comptes d'una saturació de títols que provoca programar per exemple, en 1 única sessió (durant els 11 dies que dura el festival) un film rellevant i que es faci a la 01:00 de la matinada (com és el cas del darrer film de Claire Denis, per exemple). El sr. Ángel Sala (director del festival) s'hauria de qüestionar seriosament allò de que "com més, millor"... és una expressió que ja fa temps que ha 'caigut' del pedestal.

Girant al voltant dels aniversaris, en la programació es tindrà en compte el 50 aniversari, també, de La noche de los muertos vivientes (de George A. Romero) una altra fita, aquest cop, del cinema de zombies: el 40è. aniversari de l'estrena de La Noche de Halloween (de John Carpenter) i el 200 aniversari de Frankestein (sorprenent que hagi quedat fora El Planeta de los Simios que també fa, enguany, el seu 50è. aniversari).

Aquest Sitges 2018 ens portarà homenatges per a Peter Weir (director de Picnic en Hanging Rock o El show de Truman); per a Pam Grier (actriu a Foxy Brown o Jackie Brown; per a Helga Liné (actriu a Pánico en el Transiberiano); per a Traci Lords (actriu de cinema porno i en films com Cry-Baby o Blade); per a Nicholas Cage (actor a Corazón salvaje o La Roca), per a M. Night Shyamalan (director de El sexto sentido o Múltiple); per a Ron Perlman (actor a Hellboy i El nom de la Rosa); Tilda Swinton (actriu a Only lovers left alive o Dr. Strange)

En quant a films destacables, com us deia, la programació és inabastable i fer-ne un resum és realment difícil. Tot i això, aquí us deixo alguns títols que cal tenir en compte:

- The House That Jack Built, l'esperat nou treball del sr. Lars von Trier sobre un assassí en sèrie amb cara de Matt Dillon.
- Under the Silver Lake, la nova del director de It Follows (2014), David Robert Mitchell.
- Lazzaro felice (Alice Rohrwacher), premiada a Cannes 2018.
- Burning (Lee Chang-Dong), basada en un conte del sr. Murakami.
- Climax, la nova provocadora proposta del sr. Gaspar Noé.
- Mandy (Panos Cosmatos), film d'acció i venjança amb Nicolas Cage.
- Ghostland, de Pascal Laugier, responsable de l'atormentada Martyrs (2008).
- Sad Hill Unearthed (Guillermo de Oliveira), un documental sobre el rodatge de El bueno, el feo y el malo a Espanya l'any 1966.
- Laplace's Witch, la 'nova' del sr. Takashi Miike.
- I Think We're Alone Now (Reed Morano) amb Peter Dinklage i Elle Fanning.
- Fuga, de la sr.a Agnieszka Smoczynska, directora de The Lure (2015).
- Asher (Michael Caton-Jones) amb la presència de Ron Perlman com a protagonista.
- Hoffmaniada (Stanislav Sokolov), una meravella en stop motion.
- Ten Years Thailand, film col·lectiu amb l'actractiu de tenir a Apichatpong Weeraethakul com a un dels directors.
- St. Agatha, la nova proposta d'un dels directors de la saga Saw: Darren Lynn Bousman.
- Superlopez (Javier Ruiz Caldera) amb Dani Roviro posant cara als dibuixos de Jan.
- Human, Space, Time and Human, la nova obra de l'enyorat Kim Ki Duk.
- The Wind, western sobrenatural d'Emma Tammi.
- Keepers, un thriller psicològic al voltant d'un far de Chirtopher Nyholm, un dels resposables de les sèries The Killing o Taboo.
- Tumbbad (Rahi Anil Barve) un conte èpic de bruixes i déus de l'Índia.
- 70 Binladens, la nova peli del sr. Koldo Serra, responsable de Bosque de sombras.
- Overlord (Julius Avery), una història de soldats nazi manipulats genèticament a la II Guerra Mundial

Una secció a la que se li ha de prestar atenció és Seven Chances, 7 films d'arreu del món triats com a una de les poques ocasions que tindràs de veure-les en pantalla gran. Sí, es tracta d'una oportunitat! aquí trobareu pelis com del primer film d'Alex Proyas (Spirits of the Air, Gremlins of the Clouds) o documentals homenatge a clàssics dels ''80 com Wolfman's got Nards que ens recuperar Una pandilla alucinante; i, sobretot, un documental al voltant d'una de les perles del mestre  David Lynch: Blue Velvet a Blue Velvet Revisited.

L'espai Brigadoon oferirà diversos documentals sobre el cinema fantàstic o de terror, podrem recuperar Arrebato (obra culminant del sr. Zulueta) i tindrà el cinema italià com a plat principal, programant retrospectiva del director Umberto Lenzi, per exemple. Al Brigadoon podrem recuperar Verónica amb posterior taula rodona amb el seu director: Paco Plaza.

Tindrem la tradicional Zombie Walk el primer dissabte de Festival, amb Ron Perlman donant el tret de sortida.

Continua amb força l'espai dedicat a la realitat virtual i en competició. Aquest any s'anomena Slatix Sitges Cocoon i inclourà films com: 'Campfire Creepers: Midnight Marc' , Jurassic World Blue Ghost in the Shell Virtual Reality Diver . En total 21 peces en VR 360º. Dins d'aquesta secció tindrem la presentació de la sèrie del youtuber el Rubius amb Virtual Hero VR.

Per a professionals del sector es repeteixen propostes d'altres anys com Sitges Industry Hub, Sitges Pitchbox, Blood Red Carpet o Sitges Tabook'ks.

Novetats Sitges 2018
- aquest any es pot pagar amb criptomoneda, 
- hi trobarem música (poc habitual a Sitges): gaudint d'un concert de la mà de John Carpenter (que interpretarà les BSOs del seus films, com la de Halloween), 
- participar en el Fantadtic Kids , espai infantil amb tallers de guió i curtmetratges per als i les més petits/es.

Tota aquesta allau de films, dades i noms ara cal transformar-la en un calendari assumible i digerible... Som-hi! tenim feina!