dimecres, 3 d’octubre del 2018

SITGES 2018 #2: ELS CONVIDATS I LES CONVIDADES


Resultat d'imatges de m. night shyamalan pel·lículesAquest any la rellevància dels convidats i convidades en Festival de Sitges 2018 és per a tirar coets! 

Una de les característiques del 'nostre' festival és disparar, en cada edició, premis a discrecció, tot i que és una forma de donar ressó a nivell de mitjans i d'aproximar les estrelles al gran públic; alguns cops el criteri en relació a la persona triada i tipus de premi ha estat pél dubtós. Com us deia, però, ha estat el fet diferencial del 'Sitges' des de fa anys i tenen intenció de mantenir-ho ... i aquest any no ha estat diferent. 

Per començar Gran Premi Honorífic per a:
    Resultat d'imatges de ilda swintonResultat d'imatges de ed harris
  • al director i guionista M. Night Shyamalan, al que estimem (malgrat algunes relliscades tremendes en la seva trajectòria professional) responsables de joies del cinema com El bosque (2004), El protegido (2000) i la recent Múltiple (2016)
  • el director Peter Weir, un director últimament massa oblidat però que ens ha regalat perles com Picnic en Hanging Rock (1975), Único testigo (1985), -la sobrevalorada- El club de los poetas muertos (1989) i, sobretot, El show de Truman (1998).
  • l'actor Nicolas Cage, de carrera massa sovint erràtica i criticada pels seus mateixos fans per ser el rostre inolvidable de Corazón Salvaje (1990), Leaving Las Vegas (1995) o Cara a cara (1997)
  • a l'actor Ed Harris, actor solvent i eficaç vist a Abyss (1989), La Roca (1996) o Una Historia de violencia (2005).
  • l'actriu Tilda Swinton, inquietant i fascinant com poques, vista en clàssics del cinema independent i més arty com  II (1991) o Orlando (1992)

Premis Màquina del Temps per a: 
  • Pam Grier, estrella del cinema d'acció i referent de les pelis blaxploitation dels anys '70 de segle passat i recuperada pel mestre Tarantino a Jackie Brown (1997).
  • Ron Perlman, actor de físic imponent i interpretacions robustes, vist a Hellboy (2004) o la sèrie Sons of Anarchy (2008)
  • Josie Ho, actriu i cantant de Hong Kong, rostre d'un grapat de films d'acció i també de films a Hollywood com Contagion (2011)

Premi Nosferatu (de la secció Brigadoon) per a Helga Liné, actriu alemanya acollida a Espanya des dels '60 del segle passat, protagonista de clàssics del fantàstic com Pánico en el Transiberiano (1972) o El espanto surge de la tumba (1973)

Premi María Honorífica per Traci Lords, icona de la cultura pop, referent feminista, actriu porno en el passat i col·laboradora del cinema més underground de nord-amèrica, el de John Waters o Roger Corman, per exemple. Vista a Cry-Baby (1990) o Blade (1990). 

Personalitats que visitaran Sitges 2018 (encara que no tinguin premi): 
- John Carpenter (que oferirà, a més actuació musical).
- Carolina Bang
- Paco Plaza
- Jaume Balagueró
- Martiño Rivas
- Alex Proyas
- J.A.Bayona
- Alex de la Iglesia
- Luca Guadagnino
- Douglas Trumbull
- Gareth Evans
- Gaspar Noé
- Pascal Laugier
- Dani Roviero
- Julián López
- Javier Ruiz Caldera
- Koldo Serra
- Luis Tosar
- Michelle Jenner
- Ernesto Alterio
- Dani de la Torre

i etcétera, etcétera ....