dijous, 18 d’octubre del 2018

SITGES 2018 #5: THE END



Climax (2018)Doncs arriba el final. Hem estat 7 intesos dies en el Festival de Sitges, veient 34 pel·lícules en total, una mitjana de 5 pelis per dia. 

Un Sitges 2018 que potser no ha tingut la seva millor programació (l'any passat fou superior) però sí que ha tingut una llista de convidats/es envejable per a qualsevol festival: Tilda Swinton, Pam Grier, Ron Perlman, Nicolas Cage, Helga Liné, Jack Taylor, Josie Ho, Balagueró, Bayona, Luis Tosar, Greg Nicotrero, Peter Weir, Traci Lords, Douglas Trumbull, Ed Harris i M. Night Shyamalan com a cirereta del pastís.

Una programacció inabastable, inassumible que caldria replantejar... no sempre com més, millor.

Poca presència femenina en la direcció i en els equips de les pelis programades. En relació a l'any passat han augmentat 1% el nombre d'entrades venudes, tenint en compte que el passat fou el del 50è. aniversari és una bona fita (2017: uns 66.000 entrades; 2018: unes 67.000).

Les millors pelis per a mi? Tumbbad, Human, space, time...and human, The Legend of Demon cat, Lazzaro Felice, Burning, Freaks i Overlord (ben aviat, farem el seu Festival de Cinefagia pertinent).

I abans d'acabar quatre apunts sobre el què serà el Festival de Sitges 2019: el leitmotiv serà els futurs apocalíptics amb Mad Max com a peça central, però també The Warriors; El Cor de les tenebres de Joseph Conrad i que va inspirar Apocalypses Now, Alien (en el seu 30 anviersari) i Eyes Wide Shut (en el seu 20 aniversari).

Ja esperem el Sitges 2019 !!

Palmarès de la Secció Oficial:
La millor peli: Clímax, del provocador Gaspar Noé. 
Premi Especial jurat: Lazzaro Felice
Millor Direcció: Panos Cosmatos, per Mandy
Millor Interpretació femenina: Andrea Riseborough per Nancy
Millor interpretació masculina: Hasan Ma'jun per Pig
Millor Guió: Quentin Dupieux per Au Poste!
Millors Efectes Especials: Atsushi Doi per Inuyashiki
Millor Fotografia: Panjar Kumar per Tumbbad
Millor Música: Chu Ishikawa per Killing
Gran Premi del Públic: Upgrade
Premi del Públic Panorama Fantastic: Monstrum
Premi del Public Sitges Documenta: Goodbye Ringo
Millor Curtmetratge: Post Moretm Mary

Si voleu saber la resta de premiats, cliqueu aquí.