dimarts, 5 de març del 2019

COLLITA DE LA BERLINALE 2019

Resultat d'imatges de synonimes festival berlin 2019

Tot i que ja fa uns dies que va acabar el Festival europeu d'autor per antonomàsia, la Berlinale, repassem ara la collita que ens deixà. El 69è. Festival de Berlin planteja un final d'etapa ja que el que fou director des de l'edició de 2001 -el sr. Dieter Kosslick- deixa el càrrec. L'etapa Kosslick serà recordada per l'intent de resistència a l'invasió del cinema de Hollywood; el de Berlin, és l'únic festival de cinema europeu que ha intentat posar barreres a la invasió del cinema ianqui, permetent donar visibilitat a films d'autor que haguessin passat desapercebuts. Destaca, també, la voluntat per part de la direcció del festival d'aconseguir una paritat de gènere en la direcció dels films escollits en la programació (dels 16 films en competició 7 han estat dirigits per dones).

A la Berlinale va tenir lloc 2 polèmiques: d'una banda, el rebuig formal dels cinemes alemanys a que Elisa i Marcela (el nou film de la Coixet produit per Netflix) pugués optar a premi, tenint en compte que aquesta plataforma no té previst estrenar-la en cinemes alemanys. La queixa no arribà enlloc però posa sobre la taula un tema que no tenim ben resolt ni assimilat: és el cinema de les plataformes streaming Cinema o no?. De l'altra, la polèmica amb la retirada de 2 títols xinesos de la programació per suposats 'problemes tècnics'; un d'ells, el darrer treball del reconegut director Zhang Yimou; tot i les raons 'tècniques' a l'hora de buscar una causa, ningú no ha deixat de pensar en la pressió del govern xinès, tenint en compte que ambdues apuntaven de forma crítica, a nivell polític, contra diversos moments històrics d'aquest gran país asiàtic. 

En la Berlinale d'aquest any va haver bona mostra d'actors/actrius que donen el salt a la direcció cinematogràfica. Es van poder veure els debuts del sr. Wagner Moura (l'actor que féu de Pablo Escobar a la sèrie Narcos de Netflix) amb el film Marighella; el film del sr. Chiwetel Ejiofor (actor protagonista a 12 años de esclavitud): The boy who Harnessed the wind i el sr. Jonah Hill (vist a Virgen a los 40 o Moneyball) que debuta a la direcció amb Mid90s.

Films rellevants que hem d'apuntar a la llista per a ser vistos: Varda per Agnès (el nou treball d'Agnès Varda), The Golden Glove (la nova de Faith Akin, director de Contra la pared, sobre un assassí en sèrie), Systemsprenger (System Crasher)(de Nora Fingscheidt), esfereïdor film sobre un petit de 9 any amb terribles atacs d'ira i violència; i Staff Only (el nou film de la directora de La plaga, Neus Ballús)

Resultat d'imatges de cartel synonymes berlinaleEl jurat, presidit per Juliette Binoche, estava format per noms de la indústria com Justin Chang, Sandra Hüller, Sebastián Lelio, Rajendra Roy i Trudie Style. 

S'ha escollit Synonimes (de Navad Lapid) com a millor film (la història d'un jove israelí que emigra a París per a fugir del seu passat), s'ha premiat a Angela Schanelec com a millor directora del film I Was at Home, but i s'ha entregat el Premi del Jurat a Gracias a Dios (de François Ozon) incòmode film sobre els abusos sexuals per part de membres de la iglèsia catòlica. Els premis al millor actor i actriu han anat a la mateixa peli: Di jiu tian chang (so Long, My son)(de Xiaoshuai Wang).

La llista de premis:

·   Os Or millor peli: Synonimes (Nadav Lapid) un jove israelí emigra a París per a rerunciar al seu passat.
·   Direcció: Angela Shanelec (I Was at Home, But)
·  Premi Jurat: Gracias a Dios (François Ozon): sobre la vida marcada de victimes d’abusos per part de capellans
·    Premi Alfred Bauer: Systemsprenger (Nora Fingscheidt)
·   Actor: Wang Jingchun a Di jiu tian chang (So Long, My son)(Xiaoshuai Wang)
·   Actriu: Yong Mei a Di jiu tian chang (So Long, My son)(Xiaoshuai Wang)
· Guió: Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi I Roberto Saviano per La Paranza dei Bambini (Piranhas)
·    Fotografia: Ut og staele hester (Out stealing Horses) de Rasmus Videbaek
·    Documental: Talking About Trees (Suhaib Gasmelbari)
·    Opera Prima: Oray (Mehmet Akif Büyükatalay)
·    Curtmetratge (os or): Umbra (Florian Fischer I Johannes Krell)
·    Curtmetratge (os plata-premi jurat): Blue boy (Manuel Abarmovich)
·     Premi Audi millor curtmetratge: Rise (Barbara Wagner I Benjamin de Burca)