dimecres, 17 d’abril del 2019

COLLITA FESTIVAL DE MALAGA 2019


Resultat d'imatges de els dies que vindran poster
El Festival de Málaga 2019 tingué lloc del 15 al 24 de març. Els films d'inauguració i cloenda estigueren protagonitzats per Dani Rovira, a Taxi a Gibraltar i Los Japón.

La 22ena. edició del Festival de Málaga no serà recordada com una gran edició, certament; molts periodistes estan d'acord que el Málaga 2019 ha estat dels més fluixos dels darrers anys. No es tracta ara de fer rivalitats i establir competències però ha estat el cinema català el que ha 'salvat' el Festival. Els centres de formació cinematogràfica de Catalunya com l'ESCAC o la Pompeu Fabra són els culpables de que creadors i creadores estiguin marcant tendència en el món del cinema...i emportant-se els premis. Ha estat el 4 any consecutiu que un català guanya el premi a la millor pel·lícula (Callback-2016, Estiu 1993-2017, Les distàncies-2018). 


La principal guanyadora fou Els dies que vindran (de Carlos Marques-Marcet). Es tracta d'un docu-ficció en el que ens planteja una reflexió social i generacional sobre una parella que va a tenir un fill/a; la novetat és que actor/actriu que fan de pare i mare són parella a la vida real (Maria Rodríguez Soto i Davi Verdaguer) i, per tant, el procés d'embaràs que van filmar durant 9 mesos ha estat real. Realitat i ficció es barregen doncs, amb un resultat enlluernador. El film ha aconseguit 3 premis importants en Festival de Màlaga: la Bisnaga d'Or a la Millor Pel·lícula, la Bisnaga de Plata a la Millor Direcció i la Millor Actriu. El sr. Marques-Marcet ja va guanyar el Festival de Màlaga fa 5 anys amb el seu brillant debut 10.000 km (que també s'emportà Goya i Gaudí), amb el següent film (Terra ferma) i els Els dies que vindran configuren un trilogia sobre les relacions de parella i la decisió de tenir un fill/a.

En la secció Zonazine -reservada a les propostes més innovadores i als nous/ves creadors/es- el premi fou per a Ojos negros, de les recent graduades a la Pompeu Fabra Ivet Castelo i Marta Lallana, sobre el pas del món infantil a l'adult d'una nena de 13 anys.

El premi a la millor pel·li del cinema llatinoamericà fou per a Las niñas bien, dirigida per Alejandra Márquez en el que retrata els efectes de la crisi del 1982 en les classes altes de Mèxic. Aquest film s'emportà, també, els premis a millor guió i millor muntatge.

Altres films destacables (i no només per la qualitat de la proposta) són la polèmica pel·li de Wismichu Vosotros sois mi película, el youtuber que la va liar parda a Sitges i aquí ens presenta el per què de tot plegat amb un film homenatge als seus seguidors/es. El film Litus de Dani de la Orden sobre l'impacte que provoca un suïcidi en el seu entorn més proper, amb el que ha aconseguir el sr. Quim Gutiérrez el premi a millor actor. El film d'animació Buñuel y el laberinto de las tortugas de Salvador Simó sobre el cinema dins del cinema amb una proposta elegant i ben facturada. 

Llista de premis Festival de Málaga 2019:
- Millor pel·lícula espanyola: Els dies que vindran, de Carlos Marques-Marcet
- Millor pel·lícula A. Llatina: Las niñas bien, d'Alejandra Márquez Abella
- Premi Especial del Jurat: Esto no es Berlín, de Hari Sama
- Millor Direcció: Carlos Marques-Marcet per Els dies que vindran
- Millor Actriu: Maria Rodríguez Soto per Els dies que vindran
- Millor Actor: Oscar Martínez per Yo, mi mujer y mi mujer muerta
- Millor Actriu de Repartiment: Ex aequo a Carolina Ramírez per Niña errante i Maggie Civantos per Antes de la quema
- Millor Actor Repartiment: Ex aequo a Quim Gutiérrez per Litus i Mauro Sánchez Navarro per Esto no es Berlín
- Millor Música: Alfredo Altamirano per Buñuel y el laberinto de las tortugas
- Millor Film Zonazine Espanyol: Ojos negros d'Ivet Castelo i Marta Lallana
- Millor Film Zonazine Amèrica Llatina: Perro bomba de Juan Cáceres (Xile)
- Millor Actriu Zonazine: Aina Clotet per La filla d'algú
- Millor Actor Zonaine: Steevens Benjamin per Perro bomba.