dimarts, 16 d’abril del 2019

QUAN EL SR. LLACH ESTA MES VIGENT QUE MAI: 'ALS TEUS ULLS' I 'ITACA'


Estimem al sr. Llach, ja ho hem dit algun cop però ho continuem dient. La seva música, les seves lletres i el seu compromís m'ha acompanyant al llarg de tooota la meva vida. L'hem gaudit molts cops en directe i cada nou treball discogràfic seu era rebut amb il·lusió i moltes ganes. Per això, quan va anunciar el seu darrer concert l'any 2007 a Verges, coincidint amb els seus 40 anys de professió ho vam lamentar... Llach no podia plegar, el necessitàvem! 

Per sort, Llach no havia marxat i com ja féu l'any 1980 -que fou el número 17 per Girona en la llista de Nacionalistes d'Esquerra a les eleccions al Parlament de Catalunya- el 2015 s'afegí a la llista de Junts pel Sí (JxSI) i arribà a ser parlamentari. El 23 d'octubre de l'any passat fou nomenat pel Govern del Generalitat president del Consell Assessor per a l'impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent. 

Així doncs, en Lluís continuava aquí, potser no muntant espectacles musicals, ni convocant milers de persones en concerts seus, però continuava aquí.... 

De fet, la vessant musical del sr. Lluís Llach està més vigent que mai:

Resultat d'imatges de lluis llach itaca als teus ullsD'una banda, gràcies a la generositat del mestre Peter Gabriel que ha cedit la cançó 'In your eyes' (del seu treball mític So) per a que sigui utilitzada per a donar suport als atacs salvatges i injustos contra el moviment independentista català, especialment l'1 d'octubre. El sr. Gabriel ha donat mostres de compromís social en múltiples campanyes i concerts a benefici d'entitats com Amnistia Internacional, per exemple. "Hola, sóc Peter Gabriel i dono suport al moviment independentista català", així comença el comunicat que el músic va emetre a l'hora de cedir la seva cançó per a que fos catalanitzada per Mario Muñoz i cantada acompanyat de les veus de mítics de la cançó protesta com la sra. Joan Baez, Gemma Humet o Lluís Llach.

"Clarament, a Espanya ara mateix hi ha gent a la presó pel fet d'haver donat suport a aquesta votació. Hi va haver més d'un miler de persones lesionades o ferides quan la policia va atacar aquesta gent que reivindicava la independència de Catalunya. Això no hauria de passar a Europa..." (Peter Gabriel)

Als teus ulls ...



ÍTACA, Cultura i Acció és un festival que aquest any ha realitzat la seva setena edició i en el que es combinen concerts multitudinaris amb actuacions musicals de petit format en alguna dels espais més bonics de l'Empordà. La gent d'ITACA té l'objectiu de reivindicar la cultura com a dret bàsic. La música, el teatre i altres activitats lúdiques i de reflexió donen forma a la programació del festival. 

Resultat d'imatges de itaca festival itaca lluis llachPer a l'edició d'aquest any, han presentat una versió de la mítica peça del mestre Llach -Viatge a Ítaca-, com a forma de defensar la llibertat, els drets humans i la cultura. En ella, hi han participat -sota la direcció musical del crack Xavi Lloses- Els Catarres, Oques Grasses, Lildami, Suu, Pavvla, Marc Parrot, Nuria Graham, Judit Neddermann, Roba Estesa, Guillem Roma i Valtonyc. En el videoclip es combinen imatges dels  i de les cantants amb imatges de  Proactiva Open Arms, El Banc dels Aliments, Fora de Camp o Òmnium Cultural. La recaptació recollida per la visualització d'aquest vídeo serà destinada a l'Associació Catalana pels Drets Civils

Ítaca...


El mestre Llach continua acompanyant-nos...