dimarts, 6 d’agost del 2019

CAÇANT ELS DARRERS NAZIS

Resultat d'imatges de zentrale stelle cazador de nazis
L'any que ve farà 75 anys que va finalitzar la Segona Guerra Mundial i, de retruc, el règim nazi liderat per Adolf Hitler. No s'ha arribat a fer la justícia que tocava davant les atrocitats realitzades per aquest règim inhumà. De fet, hi  ha pocs règims feixistes que hagin rebut el càstig que mereixen... el d'aquí, vam preferir fer veure que no havia passat o, pitjor, que va ser una cosa 'entre germans' i, ja se sap, els germans a vegades es barallen.

Afortunadament, els alemanys saben que allò no va ser cap baralla de nens i que aquells règims totalitaris han de ser eliminats d'arrel si no volem que tornin a rebrotar i que la justícia hi ha de dir la seva.


Resultat d'imatges de zentrale stelleL'any 1958 es va crear a Alemanya una oficina per a buscar per tot el planeta als criminals de la Segona Guerra Mundial. Es tractava de detectar els nazis que havien fugit d'Alemanya i es trobaven refugiats pel món. La Zentrale Stelle o Oficina Central de les Administraciones de Justicia Regional per a l'Aclariment dels crims del Nacionalsocialisme porta 60 anys (de forma discreta) localitzant i investigant pressumptes criminals nazis i recollint proves per ser jutjats. Des de la seva creació ha participat en l'investigació de 120.000 criminals... però el temps s'acaba, molts dels criminals perseguits han mort o els queda poc temps de vida. Es tracta d'una investigació contrarrellotge. Actualment tenen 21 persones treballant-hi però en els anys '60 del segle passat (en l'època daurada d'aquesta institució) van arribar a ser 121 persones. Disposen d'un arxiu de 'fitxes' amb 700.000 noms propis i 9.600 caixes de cartró que les custodien.

A partir de 2025 aquesta oficina es convertirà en un centre d'educació, de documentació i informació. El caire legalista i detectivesc que té ara haurà de donar pas a un actitud més pedagògica. L'activitat actualment continua sent alta, anualment investiguen una mitjana de 30 criminals nazis vius. 

La seva activitat durant aquests 61 anys els ha portat a Uruguai, Xile, Perú, Bolívia, Brasil o Argentina que ha permès localitzar a criminals nazis com Adolf Eichmann, Robert Mulka, Josef Mengele, Alois Brunner, Kalus Barbie, Franz Stangl, Karl Wolff, Josef Scheungraber, John Demjanjuk o Oscar Gröning, tots ells noms de pes en l'organització nazi: comandants, coronels, metges, guàrdies o comptables... responsables de les accions més cruels del segle XX. Hem de tenir en compte que molts d'aquests acusats tenen o tenien entre 91 i 99 anys, molts declarats incapacitats o han mort abans d'entrar a presó. I, a sobre, ens ve el conflicte moral de si podem empresonar vells de més noranta anys ...

El temps s'acaba per a la justícia. No tindrem ocasió de portar als acusats als tribunals. Però serem capaços d'oblidar? ... fa patir que després de la desaparició dels darrers nazis el discurs històric sigui manipulat, tergiversat, negat que aquest esperit de justícia sigui esmorteït i vaig perdent força. Aquells nazis hauran mort però les seves idees continuen ben vives.

I, de fet, a la nostra península, continuen ben vives les idees però també les persones... i ocupant llocs de poder. Feixistes fent política. Feixistes decidint sobre la nostra Vida. Aix...



2 comentaris:

Sergi ha dit...

Els horrors nazis no es repararan mai, però em sembla que allà tenen més clar que aquí que allò no es pot repetir. Els feixistes nostrats només són els d'un dels dos bàndols, no se'ls ha condemnat convenientment i per això segueixen sent tan sols els d'un bàndol, no 'els dolents'. Molts ho viuen amb normalitat i nostàlgia perquè ara algunes coses queda malament fer-les o comentar-les a plena llum del dia.

Ciutadà K ha dit...

A casa nostra hi ha moooolta feina a fer, una feina que a Alemanya han sabut fer millor, molt millor que nosaltres.
A casa nostra el 'feixisme' és ben viu :( :( :(