dijous, 26 de setembre del 2019

COLLITA VENEZIA 2019

Resultat d'imatges de premio joker venezia 2019
Fa unes setmanes acabava el 76è. Festival de Cinema de Venezia amb la sorpresa de veure com un film basat en un còmic -Joker- s'emportava el premi gran a Millor Pel·lícula. Per a molts una autèntica obra mestra sobre els racons foscos de l'ànima, sobre els secrets de família i la bogeria, amb una memorable interpretació del sr. Joaquim Phoenix.

La Mostra ens ha portat el nou film de la sra. Scarlett Johansson acompanyada del sr. Adam Driver en un film de Noah Baumbach: Marriage Story (Historia de un matrimonio): una contundent i dura història sobre un divorci però amb tocs divertits. Segons la Johansson en el film hi va projectar la seva pròpia separació del seu marit (Romain Dauriac) i el mateix director, en el moment de producció, s'estava divorciant de Jennifer Jason Leigh.

El guapo del sr. Brad Pitt arribà a Venèzia per a presentar la mooolt recomanable Ad Astra de James Gray, un film de ciència ficció però que el gènere és una excusa per a parlar dels temes habituals del director: les relacions familiars i el vincle. 

El nou film del sr. Roman Polanski -J'accuse (El oficial y el espía) s'emportà l'apaludiment de la crítica en un film sòlid, madur i ben facturat. El film ens parla del cas Dreufys a la França de finals del segle XIX i en la que el director fa un procès catàrtic amb la seva pròpia vida i l'ordre de 'busca i captura' que té damunt d'ell els EEUU per haver abusat l'any 1977 d'una nena de 13 anys. J'accuse compta amb la solvent presència de Jean Dujardin i Louis Garrel. Pels  fets pels quals s'acusa al sr. Polanski, la Presidenta del Jurat -Lucrecia Martel- es va negar a assistir a la gala de presentació del film, com a protesta.

La srta. Kristen Stewart ens presentà la versió que n'ha fet de la bella Jean Seberg en el biopic Seberg.

Resultat d'imatges de cartel madre sorogoyenEl sr. Rodrigo Sorogoyen impactà amb Madre, la continuació del seu curt amb el mateix nom amb el que va aconseguir ser nominat als Oscar.

Es va poder veure lo nou del sr. Steven Soderbergh -The Laundromat- amb Meryl Streep, Gary Oldman i Antonio Banderas.

El sr. Hirokazu Koreeda, un dels directors actuals més rellevants del cinema nipó ha realitzat el seu primer film fora del seu país: La verdad, amb Catherine Deneuve i Juliette Binoche. 

Altres films ha tenir en compte: Martin Eden (Pietro Marcello) (idealisme polític amb un aire a lo Lazzaro Felice); Ema (Pablo Larrain)(un obra de gran potència visual); La red avispa (Oliver Assayas)(un film trepidant meitat thriller meitat drama polític); Zumiriki (Oscar Alegría)(un film-assaig, una peça artística sobre el passat i la possibilitat de viure altres vides amb el pes omnipresent de la Natura)

En aquesta edició del Festival de Venèzia s'entregà el Lleó d'Honor al sr. Pedro Almodóvar per tota la seva carrera, ell -i la premsa- ho ha viscut com un acte de justícia ja que l'any 1988 -tot i que el President del Jurat d'aquella edició el sr. Sergio Leone va manifestar haver-li agradat molt Mujeres al borde de un ataque de nervios- li van negar el premi gros. El sr. Almódovar va començar a 'xafar' festivals internacionals precisament a Venèzia l'any 1983 amb Entre tinieblas, que va provocar la incomoditat de més d'un membre del jurat per  ser 'massa irrespectuosa' amb l'Esglèsia.

En resum, l'edició del Venezia 2019 no ha estat per a descobrir-nos noves propostes ni noms propis sinó que s'ha centrat en veterans i noms ben instal·lats en l'olimp cinematogràfic.

La llista de Premiats:
- Lleó d'Or: Joker de Todd Phillips
- Gran Premi del Jurat: J'acusse de Roman Polanski
- Premi Especial: La mafia non è piú quella di una volta de Franco Maresco
- Millor Direcció Roy Andersson per About Endlessness
- Millor Actor: Luca Marinelli per Martin Eden
- Millor Actriu: Ariane Ascaride per Gloria Mundi 
- Millor Guió: No. 7 Cheery Lane de Ji Yuan
- Millor Intèrpret emergent: Toy Wallace per Babyteeth
- Millor Opera Prima: You will die at 20 de Amjad Abu Alala

A la secció Horitzons:
- Millor Pel·lícula: Atlantis de Valentyn Vasyanovych
- Millor Director: Théo Court per White on White
- Millor Actriu: Marta Nieto per Madre
- Millor Actor: Sami Bouajla per A son
- Millor Guió: Jessica Palud i Philippe Lioret per Revenir
- Premi Especial del Jurat: Verdict de Raymund Ribas Gutierrez
- Millor Curtmetratge: Darling de Saim Sadiq

A la secció Venezia Classic:
- Guanyador: Barbára Paz pel documental Babenco - Alguem Tem Que Ouvir O Coraçaó E Dizer: Parou.
- Millor Film Restaurat: Ecstasy de Gustav Machatý

A la secció Venezia Realitat Virtual:
- Guanyador:  The Key de Céline Tricart
- Millor Experiència Virtual: A Linha de Ricardo Laganaro
- Millor Història en Realitat Virtual: Daughters of Chibok de Joel Kachi Benson