divendres, 27 de setembre del 2019

'MANDARINAS' AL CINECLUB LA RAPITA


Aquest diumenge a les 18:30 tenim sessió al CineClub La Ràpita amb una pel·lícula europea de les més premiades dels darrers anys: Mandarinas.

El film està dirigit per l'estonià Zaza Urushadze i és tot una proclama a favor de la pau, de l'entesa i de posar en evidència la inutilitat de qualsevol guerra. Es un d'aquelles propostes on allò 'micro' i allò 'macro' s'entrellacen a la perfecció. A principis dels '90, amb la desfeta de la URSS, molts territoris d'aquest conglomerat soviètic van reclamar la seva independència; aquest és el cas de la zona on es situa l'acció del film: la província de Georgia amb una Abjasia que reivindica la seva independència. La guerra civil en la que desembocà el conflicte és el marc 'macro' de la història i la part 'micro' és la vida que transcorre en un petit poble, més concretament, la casa d'un fuster que fabrica caixes per a mandarines... en aquest entorn dos soldats ferits, de bàndols enfrontatsm no tindran més remei que arribar a entendre's. 

Pel·lícula nominada als Oscar i Globus d'Or com a millor film de parla no anglesa i reconeguda com a millor pel·lícula europea en el Premis Gaudí.

Un film, doncs, eminentment pacifista, que convida a la reflexió; pausat, calmat i valuós. "Les fronteres divideixen a la gent de forma artificial. Aquesta pel·lícula hauria de ser un intent per destruir els límits artificials. Els herois que recentment, per alguna raó, eren enemics, enfonsaran aquelles fronteres artificials. Seran capaços de perdonar, ajudar i protegir-se uns als altres, fins i tot protegir-se de la seva pròpia gent i arribant  pagar fins i tot amb les seves pròpies vides". La nacionalitat estoniana del director/guionista li permet prendre la distància suficient per a encarar el 'conflicte' d'una forma agnòstica enfront dels nacionalismes dels què ens parla.

Una gran proposta cinematogràfica que no us podeu perdre !!