dijous, 12 de desembre del 2019

'EL ESTUDIANTE' AL CINECLUB LA RAPITA


La darrera pel·lícula del CineClub La Ràpita per al 2019 ens arriba gràcies al projecte FilmoXarxa en el que la Filmoteca de Catalunya col·labora amb la Federació Catalana de CineClubs per a oferir pel·lícules clàssiques o que no van tenir estrena comercial en el seu moment i van ser projectades, únicament, en els circuits de festivals de cinema.

El Estudiante (tot i que la traducció més encertada seria El deixeble) del director rus Kirill Serebrennikov és la història d'un jove estudiant que passant per un crisi mística veu que en el món ja no hi ha moral, que el mal impera i que només aferrant-nos a la religió ens podrem salvar... d'aquesta forma el jove qüestiona i s'enfronta a tot allò que contradiu les sagrades escriptures: el bikinis en les noies, la teoria de l'evolució a classe de naturals,... això provoca una daltabaix en el seu entorn familiar i d'amistats. El guió està basat en l'obra de teatre Mártir del dramaturg alemany Marius von Mavenburg. El to de la història té un caire sarcàstic i, en alguns moments, de teatre de l'absurd tenint en compte que la direcció del centre escolar, lluny d'aplacar l'acció de l'estudiant, poc a poc, li va donant espais de reconeixement i la part científica i racional va perdent valor... el plantejament passat de rosca ens serveix per a evidenciar que la tradició i els postulats religiosos encara tenen molt de pes en molts països i societats, que es juga a donar una imatge de polítcament correcte però es rebutja i s'ataca de forma subtil (o no) allò que surt de la 'suposada norma' (cas de l'homosexualitat a Rússia, per exemple). D'altra banda, el film posa sobre la taula el fanatisme, gens allunyat del que podríem trobar en algunes seccions de la religió musulmana.

Es tracta del sisè films del seu director i fou presentat en el Festival de Cannes de 2016 i aconseguí el reconeixement a la millor banda sonora en els Premis del Cinema Europeu del mateix any.

Un  film que, de ben segur, generarà reflexions i debat després de veure'l. Veniu?