dimecres, 11 de desembre del 2019

PREMIS EUROPEUS DE CINEMA: LA FAVORITA GRAN GUANYADORA



El dissabte passat, a Berlin, va tenir lloc la 32ena. edició dels Premis del Cinema Europeu (EFA), retransmesa en directe dins de la programació del Festival de Cine de Sevilla. El cinema espanyol estava present en diverses nominacions per Dolor i Gloria, Buñuel en el laberinto de las tortugas i el curtmetratge The Christmas Gift (de Bogdan Muresanu). Les tres van tenir en major o menor mesura algun premi però el clar perdedor fou el darrer i aclamat nou film d'Almódovar que, un altre cop, va veure com el premi se l'emportava el seu alter ego a la pantalla: el sr. Banderas.

Els més de 36.000 membres de l'acadèmia europea, amb el sr. Wim Wenders com a President van escollir que la gran guanyadora (però molt!) fos la darrera meravella del grec Yorgos Lanthimos: La Favorita, que es va imposar en la majoria de premis 'grans' ... i dels 'tècnics', fins a un total de 8 premis. D'altra banda, El oficial y el espía (de Roman Polanski) i El Traidor (de Marco Bellocchio), dos pesos pesants del cinema europeu van marxar amb les mans buides. 

Resultat d'imatges de buñuel y el laberinto de las tortugas mejor film animacions premios cine europeosMolt content de que Buñuel en el laberinto de las tortugas hagi estat considerada la millor pel·lícula d'animació europea de l'any... a mónFILMAT 2019 vam tenir la sort de gaudir-la en una projecció a l'aire lliure, una bonica nit d'estiu.

La gala tingué el moment reivindicatiu cosificat en la presència d'Oleg Sentsov, cineasta ucraïnès empresonat durant 5 anys i alliberat fa poc; aprofiten el moment per anunciar la creació d'una organització en suport i la defensa dels cineastes en risc de persecució política. 

Reberen homenatges el sr. Werner Herzog i la sra. Juliette Binoche i s'anuncià que l'any que ve, la gala tindria lloc a Reykjavik el 12/12/20.

Llista de premiats:
Milor Pel·lícula Europea: La Favorita de Yorgos Lanthimos   
Millor Comèdia Europea: La Favorita
Millor Director: Yorgos Lanthimos
Milor Actriu: Olivia Colman
Millor Actor: Antonio Banderas
Millor Guió: Céline Sciamma (Retrato de una mujer en llamas)
Millor Disseny Producció: Atxón Gómez (Dolor y gloria)
Millor so: Alvaro Brechner (La noche de 12 años)
Millor Fotografia: La Favortita
Millor Maquillatge i Perruqueria: La Favorita
Millor Muntatge: La Favorita
Millor Vestuari : La Favorita
Millor Pel·lícula d’Animació: Buñuel en el laberinto de las tortugas
Millor Documental: For Sama (Waad Al-Kateab y Edward Watts)
EuropeanDiscovery – FIPRESCI : Los miserables (Ladj Ly)
Millor Curt Europeu: The Christmans Gift (Bogdan Muresanu)