divendres, 10 de gener del 2020

'DE RODILLAS CORAZON' AL CINECLUB LA RAPITA




Aquest diumenge el CineClub La Ràpita ens proposa un sessió molt especial: la presència de la ballarina Sol Picó i Lórand János, director de Choreoscope, Festival Internacional de Cine de Danza de Barcelona. Vindran a La Ràpita per a presentar el documental 'De Rodillas Corazón', dirigit per Susanna Barranco.

Es tracta d'un documental dedicat a la sra. Sol Picó després d'haver guanyat el Premi Nacional de Dansa, una forma d'aproximar-nos al què significa ser ballarina professional dalt i baix de l'escenari.  

Sol Picó, nascuda a Alcoi, és un referent en el món de la dansa i coreografia; tot i haver estudiat dansa espanyola, clàssica i contemporània el seu estil busca combinar tècniques i llenguatges d'una forma trencadora. L'any 1993 va crear la seva pròpia companyia després d'haver-se format en diferents escoles prestigioses del món (París, Nova York...). Ha col·laborat amb creadors com Rayo Malayo Danza, Los Rinos o La Fura dels Baus i del 2002 al 2004 fou la companyia de dansa resident en el Teatre Nacional de Catalunya.

El primer espectacle en que aconseguí el reconeixement fou 'Bésame el cactus' (2002) pel que rebé diferents premis . Altres espectacles rellevants són La mujer manca o Barbie-Superstar (2003) en el que investiga i deconstrueix l'univers femení amb un còctel de contrastos i referències diverses des d'una òptica esbojarrada, surrealista però amb component de denúncia. L'any 2009 estrenà 'El llac de les mosques' con el Rock and Roll pren un paper rellevant juntament amb l'humor i la barreja musical (blues, flamenco,...). 'Llàgrimes d'Àngel' (2012) espectacle en motiu de la presentació de la Colecció d'Art Romànic en el Museu Nacional d'Art de Catalunya en la que el romànic es relaciona amb la dansa. En la següent producció 'Memòries d'un puça' (2013), reflexiona sobre la crisi econòmica i proposa la fugida cap endavant com una reacció i esperanza a la situació social imperant, plantejada com una 'road movie' íntima l'espectacle està carregat de reflexions i  auto-reflexions. A 'One-hit wonders' (2014) l'artista repsasa els seus 20 anys de carrera en un espectacle en solitari amb fragments dels seus treballs anteriors. Aquell mateix any, en el Festival Ciutat Flamenco de Barcelona presenta 'La piel del huevo te lo da', una reflexió sobre la dona mitjançant el flamenc i la dansa contemporània.

Acumula una llarga llista de premis: 10 premis Max en diferents espectacles de la companyia, premi Nacional de Dansa de Catalunya (2004), premi Ciutat de Barcelona de Dansa (2015) i premi Nacional de Dansa (2016).

El treball de la sra. Sol Picó es focalitza en l'univers femení per a qüestionar estereotips i en la defensa contundent de la igualtat de gèneres, adoptant un actitud activista a l'hora de defensar els drets de les dones, sobretot en els seus darrers espectacles: 'WW We Women' (2015), 'Només som dones' (2015).

Al llarg de la seva carrera ha col·laborat en d'altres disciplines com el cinema, la música, l'art o el teatre, buscant col·laboracions amb d'altres creadors i creadores.

El documental 'De rodillas corazón' ens ofereix un viatge per la vida d'una ballarina entregada a la dansa, en general, i de la vida de la sra. Sol Picó, en particular. Cinema i Dansa s'uneixen de forma efectiva.