dimecres, 3 de març del 2021

SR. QUINO

 (1932-2020)

A finals de l'any passat moria el sr. Joaquín Salvador Lavado Tejón, més conegut per Quino, pare de l'estimada Mafalda. 

El sr. Quino va nèixer i va morir a Mendoza (Argentina). Els seus pares eren de Fuengirola, Màlaga i van emigrar a Argentina. De ben petit, li van posar el nom de 'Quino' per a distingir-lo del seu tiet, il·lustrador, que també es deia Joaquín. És, precisament, aquest tiet el que li despertà l'interès pel dibuix. 

El petit Quino, l'any 1945, amb 13 anys va començar a estudiar a l'Escola de Belles Arts de Mendoza; feia poc que havia mort la seva mare i 3 anys després moriria el seu pare. De ben jove, va intentar vendre les seves historietes còmiques i intentar trobar feina en diferents editorials sense massa èxit.

L'any 1954, després de tornar del servei militar obligatoria, s'instal·la a Buenos Aires i aconsegueix publicar en diversos mitjans escrits. Els seus primeres treballs estaven centrats en el dibuix publicitari. 

L'any 1963 publica el seu primer llibre recopilatori: Mundo Quino, en aquella època li encarreguen uns treballs per a la campanya publicitària de l'empresa d'electrodoméstics Mansfield i en aquest encàrrec neix el seu personatge més famòs: Mafalda. Aquella campanya publicitària no tirà endavant però el personatge (i la seva família), sí. Es va publicar per primer cop a Leopián, després a Primera Plana i de forma regular en el diari El Mundo des de 1965 a 1967. Publica el primer llibre recopilatori del personatge i començar a editar-se  fora d'Argentina: a Itàlia, Espanya i Portugal. L'any 1969 es publica el primer llibre de Mafalda: Mafalda contestataria i a l'edició italiana va tenir pròleg del mismíssim Umberto Eco.

El sr. Quino publicà tires de Mafalda només 9 anys, l'any 1973 decideix no publicar-ne més, segons ell perquè se li havien acabat les idees. Un any abans de deixar el personatge es crea la sèrie de dibuixos animats de 52 capítols. Tot i deixà el personatge que el faria mundialment conegut, no deixà les pàgines d'humor. 

Mafalda ha ajudat a tenir consciència política a moltes nenes i nenes d'arreu del món, el seu esperit combatiu i contrari a les injustícies i marcadament pacifista és tot un referent per a molta joventut des de 1964.

El sr. Quino tenia moooolta més obra que el personatge de Mafalda. L'estil en les seves tires còmiques i il·lustracions sempre parteixen de personatges i situacions quotidianes per a donar-los un aire surreal i poètic. Amb actitud àcida, en les seves vinyetes, era capaç de mostrar les misèries humanes com ningú. Posant en evidència la inutilitat de moltes institucions, enfrontant-se a la burocràcia, als abusos de poder i a la manca de llibertat... Sovint amb bona dosi de pessimisme però sempre amb una aire tendre i simpàtic.

L'endemà mateix de fer 56 anys de la primera publicació de Mafalda, el sr. Quino moria als 88 anys.

El personatge de Mafalda, és com de la família a can Miró-España, que la teva parella en sigui fan absoluta des de que tenia pocs anys d'edat ajuda i molt! ... molts moments de la nostra vida familiar es lliga a aquest personatge (fins al punt de fer l'invitació de boda o els recordatoris dels nostres 3 fills/a amb il·lustracions d'aquest personatge etern). Estimem Mafalda ! 

Actualment, podem dir que Mafalda és un personatge universal, que parla 20 idiomes i la seva imatge la veiem impresa a samarretes, tassa, llibretes i infinitat de productes de merxandatge (productes, per cert, als que el sr. Quino era contari, però va haver de claudicar perquè començaren a aparèixer ninots i pòsters 'pirates'). Podem gaudir d'estàtues en espais públics de Mafalda a Buenos Aires i Oviedo.

El sr. Quino ens ha deixat, però Mafalda ja és eterna...

Aqui us deixo la primera tira de Mafalda del sr. Quino: