divendres, 9 d’abril del 2021

'PERVERSIDAD' AL CINECLUB LA RÀPITA

 

La propera sessió del CineClub La Ràpita és una d'aquelles projeccions que justifiquen l'existència d'un CineClub. Ja està clar que totes les sessions són rellevants: el fet de poder veure el cinema en pantalla gran i en VOS ja és una gran valor afegit i una alegria per a les persones cinèfagues... però quan això ho fa amb cinema clàssic, el valor augmenta uns enters;  i si a sobre està dirigida per un mestre com el sr. Fritz Lang... hem fet bingo!

És el primer cop que al CineClub La Ràpita programem un film del mateix director, per a celebrar el segon aniversari de l'associació vam poder gaudir (amb música en directe de Neuromanter) de Metròpolis, possiblement el film més reconegut del sr. Lang; un dels films cabdals de la seva 'etapa alemana'. El film que podrem veure aquest diumenge a l'Auditori Sixto Mir de La Ràpita és una dels més rellevants de l''etapa americana' del sr. Fritz Lang. Recordem que ell, juntament amb molts creadors i creadores, van marxar de l'Alemanya i l'Europa nazi cap als EEUU, patint per la seva integritat, al ser jueus bona part d'ells i elles. En el cas del sr. Lang, la situació encara fou més complicada ja que el mateix Goebbels li va proposar -al principi dels anys '30 del segle XX-  que dirigís l'estudi alemany UFA...aquella mateixa nit, va deixar-ho tot, per a marxar cap a França i després als EEUU. 

Tot i que la seva estada a Nord-Amèrica fou molt rellevant, dirigint films de diversos gèneres (western, thrillers, aventures...) la seva producció no fou tant elevada com el seu geni podria fer pensar. I és que el sr. Lang, era un director-autor, i això, a Hollywood era signe de 'problemes i exigències'. El sr. Lang va acabar la seva trajectòria a Alemanya, de nou, recuperant personatges de la seva primera etapa, com el sr. Mabuse.

Aquest diumenge podrem gaudir de 'Perversidad' (1945, Scarlet Street en el seu títol original), un bon exemple de 'cinema negre' amb tots els ingredients: home inocent, femme fatale i actes de moralitat dubtosa. El film és un remake de La Chienne (1931) dirigida per Jean Renoir; si aquell tenia un nivell de melodrama més marcat, el sr. Lang el fèu desembocar cap un estil més noir carregat de castigadors, humiliacions i perversitat (mai millor dit). Amb un Edward G. Robinson en un paper allunyat de la duresa d'altres intepretacions i una Joan Bennett fent de senyoreta aprofitada.

El cinema carregat de psicologia, introspecció i de l'expressionisme visual i narratiu del mestre Fritz Lang el trobareu  aquest diumenge a l'Auditori Sixto Mir.

Us hi esperem!