dimecres, 24 de novembre del 2021

'LA PIEL QUEMADA' AL CINECLUB LA RAPITA

El passat 03 d'octubre moria el director de cinema català Josep Maria Forn. I el CineClub La Ràpita li ret homenatge projectat un dels seus films més interessants. No es tractava d'un director massa conegut pel gran públic però la seva vida està lligada a la Històrai del Cinema català. En el cinema des de 1948 (en diferents llocs tècnics) debuta l'any 1954 com a director amb el curtmetratge 'Gaudí' i després vingué el seu salt al llargmetratge amb 'Yo maté' (1955) i continuaria la seva trajectòria a la indústria amb films com: 'Muerte al amanecer' (1960), ¿Pena de muerte? (1961), Companys, procès a Catalunya (1979), el Coronel Macià (2006) i el darrer film El somni català (2015). Com podreu comprovar, només pels títols, no fou una amic del regim franquista en el que desenvolupà bona part de la seva feina en la indústria del cinema.

Va començar en el cinema negre però poc a poc va anar virant cap un cinema més històric -vinculat a la causa catalana- i amb algun apunt autoral... com és el cas del film que ens ocupa i que podeu veure i recuperar -gràcies al projecte FilmoXarxa- a l'Auditori Sixto Mir demà a les 20:00.

'La piel quemada' (1966) és una de les pelis més d'autor del sr. Forn en la que ens radiografia l'Espanya de l'explosió del turisme ibèric. Del contrast entre una població reprimida i rància amb la moderna i avançada Europa. Les turistes desnhibides enlluernen el 'mascle ibèric'. Però també parla de l'immigració interior per motius laborals, qüetió massa oblidada ara que veiem com ciutadans d'altres països volen obtenir una millor vida fugint del seu lloc de naixença. 

Turisme i immigració, doncs, una radiografia dels '60 del segle passat a la península ibèrica... això ens proposa el sr. Forn.

Us hi esperem !!