dimecres, 3 de novembre del 2021

REIVINDICANT AL SR. SEGUNDO DE CHOMON A LES BIBLIOTEQUES

 

El Ciutadà K té un nou projecte, es tracta de conduir un seguit de sessions dedicades al sr. Segundo de Chomón en 4 biblioteques: Amposta, Cambrils, Mòra la Nova i Mollerussa. L'objectiu és aproximar al públic en general la importància del sr. Chomón en la Història el Cinema.

Per fi, a nivell institucional es reconeix la figura d'un dels creadors del Cinema. La Generalitat de Catalunya ha declarat el 17 d'octubre com al 'Dia del Segundo de Chomón', data del naixement d'aquest professional polivalent; és el primer cineasta en aconseguir un efèmeride. Enguany és el 150è. aniversari del naixement del sr. Chomón.

El 'tour Chomón' que començo aquest dijous a les 19:30 a la Biblioteca d'Amposta proposa el visionat de 13 curtrmetratges del director amb una petita xerrada sobre aquells aspectes més rellevants la biografia del cineasta. Es tracta de resituar-lo en el lloc que es mereix, a la mateixa alçada que un Melies, un Pathé o uns Lumiére. Parlar del sr. Chomón ens permet trencar amb el relat de la Història individualista, meritocràtica i linial; quan es trtacta d'entendre el naixement i desenvolupament d'un disciplina artística com el Cinema, la Història d'aquesta s'ha de plantejar com a quelcom col·lectiu, discontinu i ple de fracassos ... a vegades, més que d'èxits.

El sr. Chomón va estar en el moment i lloc adequat, en el París en el que es va construir i escampar el Cinema però no va tenir la sort d'altes noms propis que han tingut un lloc privilegiat en la Història del Cinema. Al sr. Chomón sovint se l'ha anomenat el 'Melies espanyol' però recuperant la seva obra -com ho porta fent la Filmoteca de Catalunya des de 1992- ens adonem del munt d'aportacions tècniques i artístiques que va donar aquest senyor nascut a Teruel en el Cinema.

El sr. Segundo de Chomón fou una persona molt creativa i polivalent pintor, càmera, productor, guionista i, sobretot, creador d'efectes especials. Ell fou el creador del 'pas de manivela', la prehistòria de la tècnica de l'stop motion, ell va proposar el 'carreto' precursor del travelling, ell va innovar a l'hora de proporcionar color en el films.

El sr. Chomón va treballar a les principals productores de l'època: amb George Melies, amb Pathé, amb Italia Film ... deixant la seva empremta i professionalitat fent d'operador o especialista en efectes especials.

Títols com La Casa encantada (1907), Els Kiriki (1907) i, sobretot, 'El Hotel Eléctrico' (1908) són una bona nostra de la capacitat creadora del sr. Chomón.

Un dels seus darrers treballs (tot i que no consti el seu nom en els crèdits) fou participar en la monumental 'Napoleó' (1917) d'Abel Gance, peça imprescindible en la Història del Cinema, les aportacions de Chomón estan, per exemple, en els primers plans, en la càmera subjectiva, en la càmera sota l'aigua, en el travelling a cavall...  El seu últim projecte era filmar a Africa, va anar a Marroc i va agafar una malaltia de la que no es va recuperar. Va morir a París amb només 57 anys, l'any 1934 el van posar en una fosa comuna per no pagar la permanència en la seva tomba. 

Sense dubte, el sr. Segundo de Chomón, ha d'estar al costat de George Melies o de Charles Pathé ... és un dels pioners de la Història del Cinema.

Si el voleu descobrir, veniu demà a la Bibliteca d'Amposta, a les 19:30.