dimarts, 1 de març del 2022

LA SRA. CARLA SIMON GUANYA LA BERLINALE 2022


Fa uns dies acabava la 72ena. edició del Festival de Berlin, la Berlinale, tot i l'aparent normalitat encara s'ha notat l'impacte de la pandèmia, reduint els dies de festival de 10 a 6, reduccions d'aforament i algunes activitats realitzades de forma telemàtica.

La gran notícia és el fet històric de que una directora catalana hagi guanyat el premi gros del festival. La sra. Carla Simón ha aconseguit l'Os Or per Alcarràs, 39 anys després que Mario Camus ho aconseguís amb La Colmena.

Alcarràs ens explica la història d'una família que recull prèssecs per últim cop, ja que el propietari del terreny ha decidit posar-hi plaques solars. En paraules de la directora, el film és un homenatge a la vida rural i el seu esperit de resistència. Els actors i actrius són no professionals donant un aire de naturalitat inevitable al film que ha estat el què ha enamorat al jurat de la Berlinale, presidit per M. Night Shyamalan. Es tracta d'un film en el que hi portaven treballant 3 anys quan la pandèmia els va aturar el rodatge... havent de demorar-lo 1 any més perquè, és clar, l'epoca de la collita del prèssec és a l'estiu. 

La sra. Carla Simón ja va aconseguir un premi a la Berlinale amb la seva primera pel·lícula -l'anterior a Alcarràs-: Estiu 1993 (2017), premi a la millor direcció novella. La directora feia broma en que potser hauria d'anar a viure a Berlin tenint en compte el molt que l'aprecien...

No ha estat l'única persona en endur-se premi a Berlin, el sr. Lois Patiño ha guanyat premi pel seu curt 'El sembrador de estrellas'... un viatge oníric i espiritual per Tòquio.

En la programació també estava el darrer film del sr. Isaki Lacuesta -Un año, una noche- sobre la nit dels atemptats a la sala Bataclán.

Més presència catalana a la Berlinale: la secció Berlinale Talents, és un projecte que porta 20 anys i en el que s'escull 200 professionals del cinema emergent d'Europa. Entre 2.200 candidatures, s'han seleccionat 200... i 5 han estat catalans/es: Meritxell Colell (directora), Bruna Cusí (actriu i directora), Marta Cruañas (productora), Mariona Borrull (crítica de cinema i periodista) i Manel Raga (el nostre amic faldut). Aquest any, les trobades d'aquesta activitat han estat virtuals però és tot un reconeixement a la seva trajectòria.

Films destacables de la Berlinale 2022: Peter von Kant, l'homenatge a Fassbinder del sr. François Ozon amb Hanna Schygulla i Isabelle Adjani; Ambos lados de la hoja de Claire Denis amb Juliette Binoche i la història d'una dona que dubta entre la parella i el seu ex-novio... film de poc risc per a la sra. Denis; Tunica de gemas de la mexicana debutant Natalia Lopez Gallardo, un film violent, desconcertant i inquietant; Increíble pero cierto, la nova marcianada del sr. Quentin Dupieux sobre la història d'un matrimoni que estrena casa i descobreix una trampilla al soterrani de la casa ... coneixent al director la història pot continuar de la forma més esbojarrada possible.

LLista de premiats:

- Os Or Millor Film: Alcarràs (Carla Simón)
- Os Plata Gran Premi del Jurat; The novelist's film (Hong Sang-soo)
- Os Plata Premi del Jurat: Natalia Lopez-Gallardo per Manto de Gemas
- Os Plata a la Millor Direció: CLaire Denis per Avec amour et acharnement
- Os Plata Millor Interpretació: Meltem Kaptan per Rabiye Kurnaz vs, George W, Bush
- Os Plata Millor Interpretacio Repartiment: Laura Basuki per Nana
- Os Plata Millor Guió: Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush
- Os Plata Millor Contribució artística: Everything Will Be Ok
- Os d'Or Millor Curt: Trap, Anastasia Veber
- Os Plata Premi Jurat Curts: M anha de domingo de Bruno Ribeiro
- Premi Opera Prima: Sonne Kurdwin Ayub
- Premi Millor Documental: Myanmar Diaries
- Premi Secció Encounters: Mutzenbacher de Ruth Beckermann
- Premi Millor dirrecció Secció Encounters: Unrest de Cyril Schaublin
- Premi Especial Jurat Secció Encounters: A vendredi, Robinson de Mitra Farahani