dijous, 21 d’abril del 2022

'LE PLAISIR' AL CINECLUB LA RAPITA

 

Aquest diumenge programem per primer cop un dels directors europeus més admirats però menys conegut pel gran públic. Després de 'El cielo sobre Berlín' continuem amb el cinema alemany aquest mes d'abril amb el sr. Max Ophuls.

El sr. Ophuls ens ha proporcionat joies dins la Història del Cinema, com La Ronde, Madame de ... o Lola Montes

'Le Plaisir' (1952) és un film format per tres relats breus de l'escriptor Guy de Maupassant: Le Masque (1889), La casa Tellier (1881) i Les Modèie (1883). Les 3 històries ens parlen de la necessitat de ser jove i no perdre la joventut, del paper de la dona en el matrimoni tradicional, del món de la prostitució i el control femení damunt el desig masculí o quan la dona juga un paper de mer objecte sexual. Temàtiques arriscades per l'època que fan del sr. Ophuls un director trencador però amb un aparença d'elegància i calma que ens el fan veure menys provocador del que les temàtiques haurien de fer-nos pensar. 

Molts crítics lloen l'adaptació encertada del món literari de Maupassant al cinema. La ironia i la sensualitat de l'escriptor són perfectament transmesses pel director alemany. 

El sr. Ophüls, durant el nazisme, va emigrar primer a París, finalment als EEU (1941-1949). Allà li costà poder aixecar projectes cinematogràfics i, no és atzarós, que els pocs films que realitzà a Hollywood siguin foscos i força crítics amb l'american way of life'. Cal destacar però una de les seves darreres pel·lícules: Carta d'una desconeguda (1948)

El mestre Ophüls és un director barroc i, sobretot, elegant. La seva elegància en els decorats, en la construcció dels personatges, en els vestuaris i en els moviments de càmera són la marca de la casa. En tots els seus films la melancolia plana per damunt de totes les històries: amors que marxen, amors que es trenquen, la Vida que s'escapa, amors que no podem tenir .... Format en l'entorn teatral el seu cinema és deutor d'aquesta disciplina artística. Els seus films combinen romanticisme i anàlisi social, amb tocs subtils d'humor o, com dèiem, més aviat ironia i sempre amb un embolcall de classicisme.

'La plaisir' -l'antepenúltim film del director- ens parla del temps que passa inevitablement, de com la Vida es va consumint amb el pas del temps. Un plaer vinculat a la puresa, a l'amor o a la mort. Film de capçalera per a personalitat com Stanley Kubrick, per exemple.

Un goig poder-la gaudir en pantalla gran i en versió original subtitulada. Serà Diumenge 24/04/22 a les 18:30, a l'Auditori Sixto Mir de La Ràpita