dimecres, 6 d’abril del 2022

OSCAR 2022: 'CODA', LA SORPRESA DE LA MILLOR PEL·LÍCULA I 'DUNE' LA GRAN GUANYADORA

 

Encara no havíem comentat la darrera entrega de premis dels Oscar. Malauradament, sembla que en aquella gala només va tenir lloc la galtada del sr. Will Smith al sr. Chris Rock; acte repudiable, òbviament, però que s'ha portat massa lluny i que la gent 'de pell fina' i susceptibles en general han aprofitat per desencadenar la seva fúria hater i dir que tothom ho ha fet fatal i són un masclistes torturadors. Bueno. Deixem-ho.

La resta de la gala ha estat sosa, poc lluïda, tot i l'eliminació de l'entrega pública d'algunes 8 categories de premis per a que fos més àgil.

Anem als premis: en relació a les pel·lícules premiades la gran guanyadora ha estat 'Dune' que ha aconseguit 6 premis (tots tècnics); la segona en premis seria CODA (amb 3, pleno a totes les nominacions) en el que s'inclou el de Millor Pel·lícula, una gran sorpresa tenint en compte que és el remake d'una peli europera, per tant, té delicte que li hagin donat, també, el premi a Millor Guió Adaptat. Un despropòsit total. Hem de tenir en compte, també, que el film ha estat el primer en aconseguir que una plataforma VOD s'hagi emportat el premi gros dels Oscar. Appel TV+ ha estat la que ho ha aconseguit.

La gran perdedora fou 'El poder del perro' que amb 12 nominacions només es va emportar el premi a la Millor Direcció per a la sra. Jane Campion.

L'únic premi ibèric fou per a Alberto Mielgo i el seu curt d'animació 'El limpiaparabrisas'. Per fi, el sr. Smith s'ha emportat el premi a Millor Actor perseguit des de que no se'l va emportar amb 'Ali'. Fites d'enguany és haver entregat premi a la millor interpretació per primer cop a un home sord a Troy Kotsur a 'CODA'; i el primer premi a una persona queer a Ariana DeBose per 'West Side Story'

Destacable la categoria nova d'enguany: OscarFanFavorite mitjançant Twitter, que el públic escull. La guanyadora fou 'El ejército de los muertos' del sr. Zack Snyder com a millor film del 2021 segons el públic (uf! no sempre la majoria encerta).

Una llàstima que perles com 'Licorice pizza' hagin marxat amb les mans buides o que 'Belfast' només hagi obtingut el premi al Millor Guió Original. Comprensible els 'no-premis' al matrimoni Cruz-Bardem, realment, no són els millors treballs de la seves carreres ni de conya. Sobretot el de la Pe! que deixa mooooolt que desitjar la seva participació a 'Madres paralelas'.

En relació a la quiniela, els no-premis a 'El poder del perro' ha provocat el % d'encerts sigui dels mes baixos que recordo haver tingut: només he encertat un 28%. 

Aquí va la llista sencera:

MILLOR PEL·LÍCULA: CODA.
MILLOR DIRECCIÓ: Jane Campion per El poder del perrro
MILLOR ACTOR: Will Smith
MILLOR ACTRIU: Jessic Chastain
MILLOR ACTOR SECUNDARI: Troy Kotsur
MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA: Ariana DeBose
MILLOR GUIO ORIGINAL: Belfast
MILLOR GUIO ADAPTAT: CODA
MILLOR FOTOGRAFIA: Dune
MILLOR MUNTATGE: Dune
MILLOR DISSENY DE PRODUCCIÓ: Dune
MILLOR VESTUARI: Cruella
MILLOR MAQUILLATGE I PERRUQUERIA: Los ojos de Tammy Faye
MILLOR SO: Dune
MILLOR MÚSICA: Dune
MILLOR CANÇÓ ORIGINAL: Sin tiempo para morir: No Time to Die
MILLOR PEL·LÍCULA INTERNACIONAL: Drive my car (Japó)
MILLOR PEL·LÍCULA DOCUMENTAL: Summer of Soul
MILLOR PEL·LÍCULA D'ANIMACIÓ: Encanto
MILLOR CURT DE FICCIO: The long Goodbye
MILLOR CURT D'ANIMACIÓ: The Windshield Wiper
MILLOR CURT DOCUMENTAL: The Queen of Basketball