dijous, 2 de juny del 2022

'CRASH' AL CINECLUB LA RAPITA

Per primer cop en la història del CineClub La Ràpita el sr. David Cronenberg entre a l'Auditori Sixto Mir i ho fa amb una de les seves pelis de culte: CRASH.

El sr. Cronenberg és un director autor que ens ha regalat perles dins de la Història del Cinema. Ell és un dels exponents del que s'ha anomenat 'horror corporal' amb el que explora les pors humans davant de la transformació física i l'infecció juntament amb la creació del concepte de 'nova carn', en la que s'eliminaven les fronteres entre allò mecànic i allò orgànic. Al voltant d'aquestes idees gira l'obra cinematogràfica del sr. Cronenberg.

Si bé en els seus inicis, es va centrar en la part més d'infecció amb films gruixuts que rascaven el cinema gore com: Shivers (1975), Rabid (1977) o The Brood (1979). Es va oferir un remake que superava l'origina amb The Fly (1986) i a finals dels '80 i principis dels '90 el seu cinema es torna més elegant, més polit, però amb temes igualment inquietants i orgànics, com Inseparables (1988), Naked Lunch (1991) o Spider (2002).

En els darrers temps ha aparcat una mica 'la carn' i 'lo físic' per a centrar-se en formes d'expressar la violència -com a A History of Violence (2005) o Eastern Promises (2007)- o de radiografiar la contemporaneïtat -com A Dangerous Method (2011), Cosmopolis (2012) o Maps of the Stars (2014).

Després de 8 anys sense dirigir enguany estrenarà Crims of the Future.

La pel·lícula que veurem avui gràcies al CineClub La Ràpita té totes les característiques que defineix l'estil Cronenberg: atmosfera malsana, barreja d'orgànic i mecànic, manipulació del cossos i sensualitat mitjançant la història (escrita per J.G. Ballard) d'uns personatges que pateixen de sinforofilia: excitació sexual pels accidents de cotxe. Un thriller inquietant i morbòs.

'Crash' s'emportà el Premi Especial del Jurat en el Festival de Cannes d'aquell any i va guanyar 6 premis de l'Academia de Cinema i Televisió del Canadà, incloent millor director i guionista.

Així doncs, aquesta tarde viurem emocions fortes al Sixto Mir !!!