dimecres, 22 de juny del 2022

SR. RAY LIOTA

 (1954-2022)

A finals de maig, per sorpresa, de forma inesperada, moria un dels rostres del cinema de gàngster contemporani. Un 26 de maig moria el sr. Ray Liota amb només 67 anys. 

El sr. Liotta va nèixer com a Raymond Allen Liotta a Nova Jersey. Fill d'uns pares molt joves que no el van poder cuidar, i abans dels 6 mesos va ser adoptat per Mary (una secreatària) i Alfred Liotta (el propietari d'uan tenda de peces per a automòbils); el petit Liotta tenia una germana -també adoptada- Linda Liotta. De gran, va contractar a un investigador privat per a trobar la seva mare biològica. Ray Liotta va estudiar interpretació a la Universitat de Miami, on va formar part d'un grup de teatre universitari. 

Un dels primeres treballs com a actor fou en el programa Another World (1978) en la que estiguè fins el 1981. El salt al cinema fou en un paper com a actor secundari a The Lonely Lady (1983), i s'emportà considerables crítiques negatives al costa de la sra. Pia Zadora, l'actriu protagonista.

El seu primer paper rellevant en el cinema fou en el film de Jonathan Demme: Something Wild (1986), que fou nominat al Globus d'Or pel seu paper de dolent de la pel·lícula. Amb el pas als anys '90 arribà els seus papers princials i pels que es fèu popular: Campo de sueños (1989), al costat de Kevin Costner i, sobretot, Godfellas (Uno de los nuestros) (1990) l'obra mestra del sr. Scorsese.... el sr. Liotta fèu l'entrada en el món de l'hampa i no l'abandonà, la seva cara 'especial' el feia adient per a papers de personatges foscos, freds, psicòpates,... com s'evidencia en un dels seus següents films: Falsa seducción (1992) amb Kurt Russell i Madeleine Stowe. 

Els films en els que participar durant tota la dècada dels '90 i principis dels 2000 va reforçar el tarannà 'perillòs' encara que fes de policia, com a Cop Land (1997), Hannibal (2001), Blow (2001) o Identity (2003). Va posar la veu al personatge principal de Grand Theft Auto: Vice City (2002) o a Bee Movie (2007).

L'any 2005 li arribà un paper per a la televisió a la serie ER (Urgencias) pel que aconseguí l'Emmy al millor actor convidat en una sèrie dramàtica.

El sr. Liotta també va exercir de productor en films com Narc (2002), Take the Lead (2006) i la sèrie de televisió La línea (2009).

Va morir a Santo Domingo, en un hotel, mentre dormia, durant el rodatge del seu darrer nou film: Dangerous Waters.

40 anys de trajectòria professional, d'una presència magnètica, d'un somriure perillòs. Podria semblar una veí 'normal' però amb una simple aclucada d'ulls el podia transformar en l'ésser més salvatge i violent. Poc valorat, poc premiat, la seva presència a Godfellas valoritza el film al costat d'un Joe Pesci immens.

Gran pèrdua la del sr. Liotta ....