divendres, 12 d’agost del 2022

50 ANYS DE 'WALK ON THE WILD SIDE' DEL SR. LOU REED

 

Hi ha cançons que són autèntics hits de la Història de la Música, que s'han arrapat a les generacions, una darrera l'altra. Encara que no formem part del moment en què es van crear ens han arribat i les hem assumit com si n'haguèssim format part, ampliant el seu significat, establint un pont intergeneracional.

Aquest és el cas de la cançó que l'any 1972 ens va regalar el sr. Lou Reed: 'Walk on the wild side'. A mi em faltava un any, encara, per a nèixer. 

'Walk on the wild side' va ser editat com a single i va formar part del segon LP en solitari del sr. Reed després d'estar a la Velvet Undergorund. El disc es diguè 'Transformer' i va participar en la producció del sr. David Bowie. 

Es tracta d'un tema que vol trencar amb els convencionalismes de l'època (bueno, d'aquella i la d'ara... que tampoc hem avançat massa més). 'Take a walk on the wild side' era allò que els 'trans' que es prostituïen els deien als possibles clients com a reclam 'publicitari'. Es tracta d'una cançó que parla sense miraments de fel·lacions, de prostitució i de transexualisme.... sorprenent que en l'època arribés a convertir-se en tot un èxit. En paraules del mateix Lou Reed ell va voler fer una cançó 'obertament gai', una forma de donar suport i fer visible una orientació sexual que a principis del '70 del segle XX era motiu suficient per a ser expulsat d'una llar familiar, per exemple. Es tractava d'un donar a conèixer al 'món heterosexual' que l'homosexualitat convivia amb ells/es i no passava res, és més, potser tots i totes podríem ser homosexuals en algun moment. En la cançó es parla de 5 personatges reals i afins a The Factory l'estudi a Nova York del sr. Andy Warhol, artista estretament vinculat al sr. Reed. Tot un cant als inadaptats, als 'rarets', als que 'suposadament' viuen en els llindars del sistema (quin sistema? el seu? el vostre?).

La cançó va 'saltar' d'un suposat nínxol d'identita sexual per a convertir-se en una autèntic himne de modernitat i rebuig a tot allò tradicional.

Mítica la versió que en va fer el sr. Albert Pla l'any 1995, adaptat la seva lletra a la nostra realitat. 

Escoltem 'Walk on the wild side' un altre cop?