dimarts, 23 d’agost del 2022

SR. JEAN-LOUIS TRINTIGNANT


 

(1930-2022)

Fa uns mesos moria un dels veterans actors francesos més rellevants del cinema contemporani. El sr. Trintignant va morir als 91 anys deprés d'una extensa trajectòria en el teatre i el cinema del país veí.

Amb el film Un hombre i una mujer en la que el sr. Trintignant feia de pilot de curses vidu i en la que enamorava a Anouk Aimée es va fer popular internacionalment mentre el film guanyava la Palma d'Or a Cannes i l'Oscar a la Millor Pel·licula Estrangera.

El sr. Trintignant va nèixer a Piolenc, en una família benestant i nebot de 2 pilots rellevants de Fòrmula 1. Als 20 anys va marxar a París per a estudiar Art Dramàtic i va debutar al teatre l'any 1951. Va despuntar en el teatre amb el seu Hamlet. De petit volia ser pilot de curses però però la representació de l'Avar de Moliere el va fer decantar per l'interpretació. La seva timidesa galopant no va impedir que es convertís en un dels actors més rellevants de l'escena i la pantalla francesa. Films com Z (de Costa-gavras, 1969) Mi noche con Maud (Eric Rohmer, 1969), El conformista (Bertolucci 1970), Trois coleurs: Rouge (Kieslowski 1994) o Amor (Haneke, 2012) i Happy End (Haneke, 2017).

Durant els anys '70 va participar en diversos films i l'any 1983 va debutar en un pel·lícula en anglès (Under Fire), ja havia participat abans en una altra: El gran silencio (1968) però amb la condició de no haver-se d'estudiar ni una línia de guió en anglès... el personatge el van fer mut. A finals dels '80 i principis dels '90 va deixar l'interpretació després de patir un accident automobilístic i apatia pel cinema ... vam tenir la sort de que fe una excepció en el film del sr. Kieslowski: Trois coleurs: rouge, un film excepcional. Fou una època que es va centrar més en el teatre i poques aparicions cinematogràfiques. Les més rellevants en films del sr. Haneke: Amor (2017) i Happy End (2017). Un  dels darrers treballs fou participar en la tercera part de Un hombre y una mujer (de Claude Lelouch) en la que es recuperen als personatges 50 anys després a Los años más bellos de una vida.

La vida personal del sr. Trintignant va ser força dura, 3 filles que va tenir amb  Nadine (directora, actriu i guionista): una va morir als dos mesos per asfixia i una altra per una pallisa mortal de la seva pasrella (el cantant Bertrand Cantat). 

El sr. Trintignant potser no era el rostre més conegut ni guapo del cinema francès, per això tenim a Paul Belmondo o Alain Delon, però sí que destaca la seva elegància, els seus silencis i el seu físic imponent. Va participar en més 120 films durant 50 anys de trajectòria professional. 

Una de les poques declaracions que fèu la seva ex-muller -Nadine Trintignant- després d'anunciar-se la seva mort foren: "Fue un actor inmenso. Estuvo trabajando toda su vida, hizo grandes películas"... revisiteu Un hombre y una mujer o Rojo i veureu com li doneu la raó.