dimecres, 26 d’octubre del 2022

'THIS IS NOT A MOVIE' AL CINECLUB LA RÀPITA

 

Demà, gràcies al CineClub La Ràpita, podrem veure una d'aquelles pel·lícules que ens pot ajudar a entendre el món que ens envolta. 'This is not a movie' és el documental del director Yung Chang, un documental al voltant d'una entrevista amb el periodista Robert Fisk.

El periodista britànic Robert Fisk (mort el 2020) va viure mes de 40 anys a Beirut (des de 1976) i, des d'allà, amb els seus articles publicats a The Times o The Independent parlava sobre diferents conflictes internacionals. El sr. Fisk va cercar la 'veritat' en els seus reportatges sobre infinitat de conflictes dels que ha parlat, ja sigui a Irlanda del Nord com a l'Orient Mitjà. Diuen que quan va veure 'Enviado especial' del mestre Hitchcock va tenir una revelació, i va decidir dedicar-se al periodisme. El seu periodisme, però, no era el d'anar a un país, cobrir la notícia i marxar... ell era  de viure-hi i quedar-s'hi el temps que calgui.

Aquest és un d'aquells films que ens ajuda a entendre el què significa l'autèntic periodisme, en una època en la que les fake news ho emplenen tot i ens fan creure que són la Veritat. El sr. Fisk era una periodista de l'antiga escola, dels que van amb la llibreta a la mà, dels que parlen amb la gent, amb tota la gent, intentant recollir la veu de totes les persones implicades en un conflicte... perquè només recollint totes les veus ens podrem aproximar a entendre el què passa. El valuós treball del periodista Fisk es basa en la construcció del relat de la noticia dedicant el temps que calgui, cuinant-lo el què calgui. Davant d'un periodisme imperant basat en la immediatesa, en la escassa consciència històrica, en la poca perdurabilitat de les notícies i en la cultura de clickbait la feina del sr. Fisk se'ns presenta com un anacronisme desactualitzat, a contracorrent del món que ens envolta. 

Estem davant d'un film que hauria de ser obligatori veure'l i analitzar-lo en qualsevol facultat de periodisme. Estem davant d'un film que ens ajudarà a entendre una mica més com és el món que ens envolta i com ens l'haurien d'explicar per a entendre'l millor.

Així doncs, demà toca una film per a prendre coses.

Us esperem a l'Auditori Sixto Mir a les 20:00 de la tarde.