dijous, 17 de novembre del 2022

'DUCK SOUP' AL CINECLUB LA RAPITA

 

Al CineClub La Ràpita ens estrenem amb els Germans Marx amb una de les seves millors pelis: Duck Soup (o Sopa de Ganso) és un clar exemple de l'impacte que els Marx han deixat a la Història del Cinema.

Es tracta d'un film de 1933 dirigida per Leo McCarey. 'Duck Soup' és una expressió argot que significa 'pan comido' o 'està xupat', fent referència a quan una cosa és molt fàcil... aquest nom continuava la tendència dels 3 films anteriors dels Marx Brothers de posar animals en el títol, les anteriors eren Animal Crackers (El conflicto de los Marx), Monkey Business (Pistoleros de agua dulce) i Horse Feathers (Plumas de caballo)... un altre detall surreal de tants i tants que plenen la vida d'aquests còmics.

En el film ens parlen de dos països rivals -Libertonia i Sylvania- en constants amenaces de guerra... una excusa per desplegar-nos tota l'artilleria de jocs de paraules, referències sexuals, dobles sentits i diàlegs de l'absurd que caracteritzava l'estil 'marxià'. 

En el seu moment, el film (el sisè de la seva filmografia) no tingué ni l'aplaudiment de la crítica de la 'taquilla', els productors de l'època digueren que era perquè la pel·lícula no tenia cap història sòlida i que només era una successió de situacions hilarants i absurdes. L'alcalde de la ciurar de Fredonia (a l'estat de Nova York) es va queixar que el film perjudicaria la imatge de la ciutat ... els germans Marx van respondre que canviessin el nom de la ciutat perquè perjudicaven la imatge de la pel·lícula.

El film és una sàtira política en clau de comèdia, Benito Mussolini la va prohibir a Itàlia per considerar-la un insult personal.  La pel·lícula és una mostra del neguit que les polítiques autoritàries començaven a generar a principis dels anys '30 i que va acabant desembocant en el nazisme i la II Guerra Mundial.

El que generaven els 4 germans Marx: Groucho, Harpo, Chico y Zeppo a les seves pel·lícules era una autèntic caos. El caos impera en cadascun dels seus films. El mateix director va afirmar -bastants anys deprés- que ell no volia treballar amb ells que estaven 'totalment bojos'.

Per molts crítics és una de les millors pelis dels Germans Marx i ens prepara per a el següent gran film: 'Una noche en la ópera' (1935), possiblement la més coneguda dels Marx. 'Duck Soup' fou la última en la que participen els 4 germans, Zeppo ja no hi seria en el següent film. 

Un film que apuntava a la ineptitud -massa sovint- de la classe política i un film clarament antibelicista en la línia del mestre Chaplin -uns anys després- amb El Gran Dictador. Amb un ritme trepidant i uns diàlegs de velocitat impossible, entrar en l'univers dels Germans Marx és sempre diversió garantida.

Els veurem aquest diumenge a les 18:30 a l'Auditori Sixto Mir.