dijous, 16 de febrer del 2023

GOYA 2023: AS BESTAS, GRAN GUANYADORA

 


La Gala dels Goya d'enguany va estar caracteritzada per homenatges emotius i molta actuació musical. El primer gran moment fou l'ovació al sr. Carlos Saura, Goya Honorífic d'aquest any i que va morir un dia abans de la gala; acompanyament musical amb el 'Por que te vas' de Jeanette interpretada per Natalia Lafourcade, cançó ben present en una de les pel·lícules de referència del mestre Saura: 'Cría cuervos' (la pregunta és: per què no van convidar a la mateixa Jeanette per a cantar-la?). Una altre sentit homenatge fou el moment musical de la sra. Lolita, cantant 'Pena, penita, pena' en el centenari del naixement de la seva mare, la sra. Lola Flores. Durant el vídeo 'In memoriam', en el que es recorda les persones professionals del cinema que han mort durant l'any Bely Basarte va interpretar 'Me cuesta tanto olvidarte' de Mecano.

Si hi ha una gran guanyadora en premis, aquesta és 'As bestas', sense dubte, de 17 nominacions se'n va emportar 9 (i els més importants); i si hi ha una perdedora aquesta és, clarament, 'Alcarràs'; que de 11 nominacions no va aconseguir ni un premi. Destacable els 5 premis de Modelo 77 (de 16 nominacions), la majoria en categories tècniques; i molt rellevant els 3 premis a 'Cinco lobitos' (d'11 nominacions) tenint en compte que són 3 premis rellevants: Millor Direcció Novella (Alauda Ruiz de Azua), Millor Actriu (Laia Costa) i Millor Actriu Secundària (Susi Sánchez, que féu un contundent discurs feminista en recollir el premi).

Cantadíssim el premi a Millo Actor Secundari per al sr. Luis Zahera, que com si estigués posseït pel personatge de 'As bestas' va afirmar en recollir el premi: "siempre quise rodar un western. Siempre quise matar un francés. Me doy por satisfecho". Un altre agraïment destacable fou el de Millor Actor Revel·lació per al sr. Telmo Irureta per La consagración de la primavera, persona en paràlisis cerebral des dels dos anys que va aprofitar el micròfon per a reivindicar un cinema més inclusiu i la sexualitat de les persones amb discapacitat.

Moment liat amb el vestit de la Millor Actriu Revel·lació, la sra. Laura Galán per 'Cerdita'. Destacable el premi a Millor Actor per Denis Menochet, per 'As bestas', pocs actors estrangers ho han aconseguit, com Benicio del Toro o Ricardo Darín.

Estelar la presència de la gran Juliette Binoche per a recollir el Premi Honorífic Internacional, en sortir de l'escenari va dedicat un homenatge al mestre Saura tot tararejant 'Por que te vas' de Jeanette.

El sr. Rodrigo Sorogoyen, doncs, gran guanyador dels Premis Goya 2023 per una pel·lícula que és, sense dubte, de les millors de l'any.

De la quiniela he aconseguit un 41% d'encerts, no arribem ni al 50% però no està gens malament; sobretot perquè vaig tenir clar que 'As bestas' seria la gran guanyadora dels Goya d'enguany. Aquí està la llista de premiats:


Millor Pel·lícula: ‘AS BESTAS’
Millor Direcció: RODRIGO SOROGOYEN (‘AS BESTAS’) 
Millor Direcció Novella: ALAUDA RUIZ DE AZÚA (‘CINCO LOBITOS’)
Millor actor: DENIS MÉNOCHET (‘AS BESTAS’) 
Millor actriu: LAIA COSTA (‘CINCO LOBITOS’) 
Millor actor secundari: LUIS ZAHERA (‘AS BESTAS’) 
Millor actriu secundària: SUSI SÁNCHEZ (’CINCO LOBITOS’) 
Millor actor revel·lació: TELMO IRURETA (‘LA CONSAGRACIÓN DE LA PRIMAVERA’) 
Millor actriu revel·lació: LAURA GALÁN (‘CERDITA’)
Millor guió original: ISABEL PEÑA Y RODRIGO SOROGOYEN  (‘AS BESTAS’)  
Millr guió adaptat: FRAN ARAÚJO, ISA CAMPO E ISAKI LACUESTA (‘UN AÑO, UNA NOCHE’) 
Millor direcció de fotografía: ÁLEX DE PABLO (‘AS BESTAS’)
Millor muntatge: ALBERTO DEL CAMPO (‘AS BESTAS’)
Millor direcció artística: PEPE DOMÍNGUEZ DEL OLMO (‘MODELO 77’) 
Millor disseny de vestuari: FERNANDO GARCÍA (‘MODELO 77’) 
Millor maquillatge i perruqueria: DANIEL DE ZAYAS, MIGUEL HUETE, PELAYO GUTIÉRREZ, VALERIA ARCIERI (‘MODELO 77’)
Millor direcció de producció: MANUELA OCÓN ABURTO ‘MODELO 77 ‘
Millors efectes especials: MODELO 77
Millor so: ‘AS BESTAS’ 
Millor música original: ‘AS BESTAS’ (Olivier Arson) 
Millor canció original: ‘SINTIÉNDOLO MUCHO’ 
Millor pel·lícula documental: ‘LABORDETA, UN HOMBRE SIN MÁS’
Millor pel·lícula d'animació:‘UNICORN WARS’ 
Millor pel·lícula europea:‘LA PEOR PERSONA DEL MUNDO’ 
Millor pel·lícula iberoamericana: ARGENTINA 1985’ 
Millor curtmetratge de ficció: ‘ARQUITECTURA EMOCIONAL 1959’ 
Millor curtmetratge documental: ‘MALDITA (A love song to Sarajevo)’
Millor curtmetratge d'animació: ‘LOOP’