dijous, 16 de març del 2023

'THE PARTY' AL CINECLUB LA RAPITA

 

'The Party', 'El Guateque' o 'La Fiesta Inolvidable' és una peli de comèdia de culte de 1968 que podrem gaudir aquest diumenge en pantalla gran i en VOSE. El CineClub La Ràpita ens porta un clàssic divertit i delirant del director Blake Edwards. Una peli a major glòria del seu protagonista, l'histriònic i inigualable sr. Peter Sellers; un dels actors 'fetitxes' del sr. Edwards.

El sr. Blake Edwards venia de dirigir Desayuno con diamantes (1961), Días de vino y rosas (1962), La pantera rosa (1963) o La carrera del siglo (1965). Solvència contrastada a l'hora de dirigir ja sigui films dramàtics com comèdies esbojarrades.

El sr. Sellers venia d'haver treballat dos cops amb Stanley Kubrick Lolita (1962), Dr. Strangelove (1964) i amb el mateix Edwards a la saga de la Pantera Rosa... totes elles filmades a Regne Unit. 'The Party' serà la primera peli del sr. Sellers a Hollywood.

En el film, el protagonista Hrundi V. Bakshi és un actor hindú que treballa com a extra en el cinema.. personatge maldestre, torpe que genera incidents per allà on passa fins al punt de ser acomiadat. Per error el conviden a una festa que organitza el productor del film en el que estava treballant. 

El sr. Sellers era el tercer cop que interpretava un personatge hindú, ho havia fet a La millonaria (1960) amb Sofia Loren i Dos frescos en órbita (1962)

El caràcter inherentment improvitzat del film va fer el director s'inventés un sistema de televisor acoplat a la càmera per anar supervisant al moment el que s'anava rodant... quelcom imprescindible en els rodatges actuals.

The Party és una comèdia esbojarrada, una història d'amor però també una crítica a les classes altes, refinades, superficials i esnobs. El que comença sent una festa acaba desembocant en una anarquia descontrolada on els assistents a la festa van bevent alcohol sense parar. El film és un seguit de gags in crescendo d'un festa que anirà pujant la intensitat fins a una extrema felicitat col·lectiva on les compostures i els protocols es trenquen. No podem oblidar la magistral banda sonora de Henry Mancini, habitual col·laborador del director.

Tot i aquesta alegria, felicitat i bon humor del film sembla ser que la relació entre el sr. Sellers i el sr. Edwards no van ser massa satisfactòries i després d'aquest film van estar anys sense treballar junts; fou l'única peli que feren fora de la saga de la Pantera Rosa

Aquest diumenge tenim, doncs, un altre clàssic de la Història del Cinema que no us podeu perdre. Humor esbojarrat, surreal i caòtic és el que ens espera a l'Auditori Sixto Mir.