dilluns, 13 de març del 2023

MÉS OXITOCINA

 

Avui, com cada 21 de gener, és el dia internacional de l'Abraçada, una celebració que sovint passa inadvertida, però que és de gran importància per a l'estabilitat emocional. Com tantes altres celebracions imbècils, té l'origen als Estats Units, però a hores d'ara ja s'ha escampat per mig món. El seu creador, Kevin Zaborney, va triar el 21 de gener perquè, en general, a finals d'aquest mes la gent té la moral baixa. La ide és encoratjar les persones -sobretot familiars i amics- a abraçar-se més del que ho fan habitualment. N'hi ha molts de reticents a mostrar afecte en públic, però les abraçades són bones per a la salut, eleven la moral i afavoreixen la secreció de oxitocina. Per això aconsellen que, avui, quan et trobis amb algú que se senti incòmode amb aquesta mostra d'afecte, primer li preguntis.

- Em permets que et faci una abraçada?

Ha de ser una abraçada sincera, no com aquella de què parlava Joan Capri. Explicava que, un dia, en un restaurant, després que hi mengés fatal va demanar pel cuiner i, quan va sortir, el va cenyir amb els braços i li va dir:

- Abraci'm! abraci'm perquè vosté i jo no ens tornarem a veure mai més. 

Avui és també un dia celebrat pels que es dediquen a robar pel conegut mètode de l'abraçada. En general el practiquen dones, la qual cosa és una mostra d'empoderament feminista i alhora femení. Abracen un desconegut com si el coneguessin de tota la vida. En el desconcert, li roben la cartera o el rellotge, el que sigui que porti al damunt, i fugen cames ajudeu-me. Fa temps que els Mossos d'Esquadra n'avisen per la xarxa: "Una abraçada inesperada pel carrer d'un desconegut? Pensa que pot ser una distracció per robar-te el rellotge o la cartera #StopFurts!". Per aquest motiu, si avui, dia internacional de l'Abraçada, algú se t'acosta per fer-te'n una, encara que sigui parent o conegut, puntada de peu a la canyella.

Quim Monzó a
La Vanguardia
del 21/01/23