dimarts, 13 de juny del 2023

50 ANIVERSARI DEL TUBULAR BELLS A LA UAB

 

Enguany es celebren els 50 aniversari d'un d'aquells LPs que van significar un punt d'inflexió en la Història de la Música contemporània, el virtuosisme d'un jove exposat en el seu primer treball discogràfic va sorprendre i embadalir a molta gent aquell 1973. Es tracta del Tubular Bells, l'obra simfònica en la que el sr. Mike Oldfield es va a donar a conèixer al món.

El passat 25 de maig a les 21:00, el sr. Xavier Alern (professor de Musicologia de la UAB) amb l'Orquestra Opus One i en un espai ben singular (en el Sincrotró Alba de Barcelona) van  voler retre homenatge a l'obra del sr. Oldfield intepretant l'obra sencera. L'Opus One està format per professorat i ex-alumnes de la UAB. Ho van retransmetre pel Canal de youtube de la UAB i ho van seguir en directe més de 4.500 persones. 

Quan el 25 de maig de 1973 el sr. Mike Oldfield -que només tenia 20 anys- va publicar el Tubular Bells venia de 2 anys intentant que algun discogràfica li produís però totes rebutjaven el projecte per poc comercial. Finalment, va ser Virgin Records que va decidir que el treball d'Oldfield fou el primer llançament de la companyia. Des del mateix dia que es va estrenar ha estat un èxit, portant acumulat més de 20 milions de còpies venudes. A l'èxit va ajudar haver estat escollida per a la BSO de El exorcista dirigida per William Friedkin (1973).

Tubular Bells és una peça instrumental en la que el sr. Oldfield -a més de composar-la íntegrament- hi va tocar gairebé tots els instruments (piano de cua, honky-tonk, guitarra elèctrivca, acústiva i clàssica, percussió, orgues.... i una llarga llista d'instruments que en un moment de la composició una veu els va anomenant i introduïnt).... al sr. Oldfield, per aquest primer treball, el van considerar com el Mozart del segle XX. 

El disc inicialment s'havia de dir Opus One, però finalment el sr. Oldfield es va decantar pel de Tubular Bells. No per atzar, el grup musical de 16 músics que va interpretar la peça sent curosos amb la sonoritat de l'època que va ser publicat s'anomena, també, Opus One.

Després ser interpretada i retransmessa en directe, l'orquestra iniciarà una gira mundial que els portarà el 13 de juny al Palau de la Música Catalana de Barcelona, a la que s'afegirà la cantant Maggie Reilly (col·laboradora d'Oldfield). Posterioment, aniran a altres ciutats del món.

Tubular Bells és una filigrana musical que heu d'escoltar en la seva totalitat (si no ho heu fet mai) per a adonar-vos de l'immensa força que té... pensar, mentres l'escoltes, que el compositor i principal intèrpret només tenia 20 anys encara et deixa més impactat.

Aquí teniu el vídeo amb la interpretació/homenatge del passat 25/05/23.