diumenge, 18 de juny del 2023

'PARIS, TEXAS' AL CINECLUB LA RAPITA

 

Per a molta gent 'Paris, Texas' és la millor pel·lícula del director alemany Wim Wenders. A mi em costaria molt triar-ne una de la seva filmografia com a 'la millor'. El sr. Wenders té un bon grapat de films destacables, autèntiques perles cinematogràfiques i, sense dubte, 'Paris, Texas' és una d'elles. Gràcies al BCN Film Fest i a la Federació Catalana de CineClubs demà diumenge la podrem gaudir en pantalla gran i en VOSE.

Aquest és el tercer cop que del sr. Wenders 'està' al CineClub La Ràpita, les anteriors foren El Cielo sobre Berlín i -la setmana passada- Buena Vista Social Club. Hem pogut gaudir de la vessant documental i la vessant ficció del sr. Wenders.

Quan es va estrenar l'any 1984 'Paris, Texas' no va tenir un ressó excessiu però amb els anys s'ha convertit una obra de culte. 

'Paris, Texas' és una road-movie sobre un home silenciós (magnètic i inquietant Harry Dean Stanton) que camina per Texas sense saber qui és ni on va. El gran atractiu del film és com anem seguint al protagonista -envoltat de misteri- amb ganes de saber qui és i on va... Travis, el protagonista silenciós, té un trauma per a resoldre i al llarg del film l'anirem desgranant i entendrem el seu silenci.

Destacable l'equip tècnic des de la fotografia bellíssima de Robby Müller (també present a Rompiendo la olas (1996) o Dead Man (1995); el guió basat en diaris, poemes i relats de Sam Sheppard; i l'icònica banda sonora de Ry Cooder, relació intensa amb el director que el portà a seguir-lo fins a Cuba i dirigir Buena Vista Social Club. Més que destacable el repartiment: amb un torturat Dean Stanton, amb una bellíssima Nastassja Kinski i un entregat Sam Rockwell. 'Paris, Texas' és un film sobre la nostàlgia del pas del temps, sobre la família i les relacions paterno i materno filials i dels errors vitals que poden destruir tot allò que teníem ...

La pel·lícula va guanyar la Palma d'Or a Cannes i el premi al Millor director als BAFTA. L'eco de 'Paris, Texas' el podem trobar en films posteriors com Una historia verdadera (David Lynch, 1999) o Nebraska (Alexander Payne, 2013)

Un dels grans films del mestre Wenders el podreu gaudir demà diumenge a les 18:30 a l'Auditori Sixto Mir. No hi podeu faltar!