dimecres, 27 de setembre del 2023

'EL JOVENCITO FRANKENSTEIN' AL CINECLUB A LA RAPITA


 
Demà dijous, al CineClub La Ràpita, podrem gaudir d'un clàssic modern del cinema de comèdia,  dirigit per un autèntic mestre el humor: el sr. Mel Brooks.

Enguany es compleix 49 anys de 'El jovencito Frankenstein' (1974), una forma de celebrar-ho és tornar-la a revisitar (si ja l'heu vist) o descobrir-la (si no l'heu vist mai).

Quan el sr. Mel Brooks (guionista, actor, director i productor nascut a Nova York) va dirigir El jovencito Frankenstein ja n'havia dirigit 3 abans; i la darrera el mateix any que la que veurem avui: 'Sillas de monta calientes' també és de 1974. Durant els '70 i '80 del segle passat va realitzar els principals èxits de la seva carrera i, sense dubte, la que veurem avui és una de les seves pel·lícules més aplaudida i valorada.

No direm que Mel Brooks es va inventar el cinema de paròdia del mateix cinema però sí que va ser l'únic amb el va basar tota la seva carrera cinematogràfica. Per exemple, set anys abans, el sr. Roman Polanski, ja havia parodiat el cinema de vampirs a 'El baile de los vampiros' però fou el sr. Brooks el que va centrar la paròdia en un fim concret, fins al punt de filmar-la en blanc i negre (en una època en que el Technicolor havia explotat i que el director es va haver de barallar amb bona part de de l'equip de producció i guionistes) per a semblar-se al màxim amb el Frankenstein de James Whale de 1931. La seva màxima és que si es volia fer un film paròdia dels films de terror de la Universal s'havia de rodar un film de terror de la Universal; d'aquesta forma, el sr. Brooks va contractar al mateix home que va crear els aparells elèctrics del laboratori del doctor Frankenstein en el clàssic del sr. Whale per al seu film.

Era tal l'ambient distès i divertit en el rodatge que un cop acabat el rodatge van afegir alguna escena més per a que el rodatge no acabés. Tot i que també es diu que Wilder i Brooks es barallaven constantment ... i, de fet, no van treballar mai més junts.

Aquest és un dels grans papers del sr. Gene Wilder (juntament amb el de Willy Wonka). Diuen que l'actor protagonista -el còmic Gene Wilder- era tan dolent aguantant-se el riure que s'havien de repetir escenes fins a 15 vegades per a que s'acostumés a l'acudit en qüestió i no hi sortís rient. El mateix sr. Wilder va participar en el guió del film.

L'altre actor que proporciona carisma al film és el sr. Marty Feldman i la seva mirada taaaaan especial i poc normativa. La seva comicitat física fent d'Igor, l'ajudant del doctor Frankenstein, és brillant. Un detall és que a l'escena en que es canvia la gepa de costat fou afegida perquè ell no feia res més durant el rodatge: passar-se la gepa d'un costat a un altre.

Destacable, també, els personatges de monstre de Frankenstein a càrrec del sr. Peter Boyle i de Frau Blücher, interpretada per la sra. Cloris Leachman,  l''ama de llaves' i amant del Doctor Frankenstein.... manifestant la seva adoració pel doctor mort durant tot el metratge.

Només les persones espectadores més atentes sabran veure sota el maquillatge de l'ermità amb el que es troba Frankenstein a l'actor Gene Hackman que li va insistir molt al seu amic Mel Brooks per a que el deixès participar en el film.

Va estar nominada a Millor Guió Adaptat i Millor So (no va aconseguir cap) però sí que es va acabant convertint en un musical de Broadway.

Una ocasió única per a riure una bona estona, en pantalla gran i en VOSE amb un clàssic com El jovencito Frankenstein. Demà a les 20:00 a l'Auditori Sixto Mir.