dimarts, 26 de setembre del 2023

SITGES 2023 #2: PROGRAMACIO

 

Un any més estem acreditats com a premsa al Festival de Sitges. Des d'Amposta Ràdio anem cap a Sitges a 'devorar' tot allò que ens ofereixin que és molt, moltíssim. Ens esperen hores de son, cansament, mal de cervicals i saturació mental.... però el que xalem és dificil d'explicar!

Tot la programació ja està presentada, l'obertura de venda d'entrades ja s'ha fet i l'organització informa que ja han batut un rècord d'entrades venudes el primer dia, més 49.000 entrades venudes. Hi ha moltes ganes de Sitges!!

La programació tenia molts d'esquers les noves pelis de grans com Lanthimos, Miyazaki, Nakata, Kitano, Bayona ... 

Els premis honorífics d'enguany van a: el sr. Hideo Nakata (director de The Ring), el sr. Jan Harlan (productor d'alguns films de Kubrick), el sr. J.A. Bayona i el sr. Lee Unkrich (director de 'Coco') rebran el Premi Màquina del Temps. El sr. Phil Tippet (responsable de la meravella 'Mad God') rebrà el Gran Premi Honorífic.

El Jurat de la secció Oficial del Sitges 2023 són Jérome Paillard (músic i productor), Ana Torrent (actriu), David C. Fein (productor), Kim Newman (crític de cinema) i Alexandra Heller-Nicholas (crítica de cinema).

Tenim film d'Inauguració 'Hermana Muerte (Paco Plaza) i de Cloenda: 'Dream Scenario'(de Kristoffer Borgli,  amb Nicolas Cage)

En quant a la llista de pel·lícules trobem un munt de perles del fantàstic que estan a punt d'arribar a les cartelleres: 'El niño y la garza" (Miyazaki), 'La sociedad de la nieve' (Bayona), Pobres criaturas (Lanthimos), 'Blood de Brad Anderson (Anderson, director de El Maquinista). 'La bala de Dios' (Nick Cassavetes), 'The Deep Dark' (Mathieu Turi), 'Kubi' (Kitano), 'Romance asesino' (Lee Wok-suk), 'Moscas' (Aritz Moreno), 'Les chambres rouges' (Pacal Plante), 'The Theory of Everything' (Timm Kröger), 'Smugglers' (Ryoo Seung-wan), 'Lumberjack The Monster' (Takashi Miike), 'Reino animal' (Thomas Cailley), 'Juego prohibido' (Hideo Nakata), 'Humanist Vampire seeking consenting suicidal person (Ariane Louis-Seize), 'Tony, Shelly and the Magic Light' (Filip Posivac), Club Zero (Jessica Hausner), Robot Dreams (Pablo Berger). I en l'apartat més extrem i sanguinolent films com 'WInnie The Pooh: Miel y Sangre' (Rhys Frake-Waterfield)

Es podran veure clàssics com El Desprecio (de Godard en 4K), 'Les maitres du temps (Rene Laloux, 1982), The Soldier's Tale (R.O. Biechman, 1984), Acció mutante (Alex de la Iglesia), 'El Exorcista (William Friedkin), 'El Resplandor' (Kubrick), 'The Wicker Man' (Robin Hardy), King Kong (Merian C. Cooper i Ernest B. Schoedsack), 'The Raid' (Gareth Evans), 'Amenaza en la sombra' (Nicolas Roeg), El almuerzo desnudo' (Croneneberg). 

Documentals com: Living with Chucky (Kyra Elise Gardner, sobre el 'muñeco diabólico'), You can call me Bill (Alexandre O. Philippe, sobre l'actor que va interpretar al capità Kirk d'Star Trek), 'Dario Argento Panico (Simone Scafidi).

Hi haurà sèries com: 30 monedas (T2)(Alex de la Iglesia), El otro lado (Javier Ruiz Caldera amb Berto Romero)

No oblidem el Seven Chances, una de les meves seccions preferides, en la que podem recuperar 7 films que no van ser estrenats comercialment; una oportunitat tremenda de veure-les en pantalla gran. Entre les 7 que ha triat l'Associació de Crítics/ques de Catalunya podrem veure: The Appointment (Lindsey C. VIckers, 1980) i Twilight (Gyorgy Feher, 1989).

En quant a exposicions es podrà veire '¡Animación! De Garbancito de la Mancha a Robot Dreams", un recorregut pels principals films d'animació espanyols. 

Una novetat d'enguany és el "Sitges Family" una secció enfocada al públic més jove que tindrà dues subseccions: 'Fantastic Kids' i 'Fantastic Teens; la majoria de projeccions es faran al Mercat Vell; el primer tindrà 15 llargs i 26 curts i el segon 4 llargs i 2 curts. Entre la programació es podrà veure 'Siluro, la bestia del ebro' amb forta presència d'equip deltaic.

11 dies de festival i més de 350 pel·lícules... ens espera una setmana ben intensa.