dimarts, 5 de desembre del 2023

FESTIVAL DE CINEFAGIA ( XLVII ): SITGES 2023 (TERCERA PART)


TWILIGHT (1990)
Gràcies a la seció Seven Chances recuperem un film de 1990 difícil de veure en pantalles. El film del sr. Gyorgy Feher está filmat amb un blanc i negres teranyinós, emboirat i brut per a parlar-nos de la investigació al voltant de l'assassinat d'una nena. Tot té un aire litúrgic, calmat i misteriós. Es nota que el sr. Feher és deixeble del mestre Bela Tarr. Totalment hipnòtic...
Valoració: 8,5



LA ERMITA (2023)
L'equip va venir a presentar el film, amb Belen Rueda i Carlota Perera, la seva directora. El llistó de 'Cerdita' -el seu film debut- estava alt. Amb 'L'ermita' entra en terrenys sobrenaturals, de mediums (reals o falses) i esperits que busquen el seu lloc. Decepcionant, tot. El guió, les interpretacions, les situacions suposadament emotives... no arribes a empatitzar en cap dels personatges per tòpics i típics. Cap risc. No ens aporta res.
Valoració: 5



LUMBERJACK, THE MONSTER (2023)
Tothom ens fem grans. El sr. Miike, també. La bogeria salvatge, violenta i (molts cops) surreal ha deixat pas a un Miike més madur i assossegat. Continuen el xorros de sang i certa crueltat sanguinària però molt més equilibrada. La nova proposta del mestre japonès ens parla de nens segrestats i un assassí en sèrie que treu els cervells a les víctimes. Bon ritme, bona història i bona atmosfera thriller.
Estimem Miike !!!
Valoració: 8



VAMPIRE HUMANISTE CHERCHE SUICIDAIRE CONSENTANT (2023)
Des de Canadà ens arriba el primer llargmetratge d'Ariane Louise-Seize. La traducció del títol seria "Vampira humanista busca suïcida que consenteixi'... i d'això va el film: una jove vampira d'una família de vampirs es nega a matar gent per a alimentar-se davant la desesperació de la seva família. La jove Sasha es troba amb un noi que es vol suïcidar... son la parella perfecta!
Divertida, fresca, de bon rotllo. Ressona 'Lo que hacemos en las sombras' peró amb menys mala baba.
Senzillament encantadora.
(La cançó dels crèdits finals -'Dracula ye-ye'- és un plus).
Molt recomanable.
Valoració: 8.

JUEGO PROHIBIDO (2023)
El sr. Hideo Nakata, director de pelis referents del terror japonès com 'The Ring' o 'Dark water' continua fent pelis. Ha vingut a Sitges'23 a presentar el seu darrer film. Es tracta d'una història de l'estil dels seus films: fantasmes amb quelcom del passat per solucionar peró aquí s'afegeix mullers geloses i controladores dels seus marits (terrorífic!!!). Senyores pàlides i amb cabells llargs i negres com el carbó no poden faltar, marca de la casa 'Nakata'. La peli no aporta massa peró tampoc defrauda del tot.
Valoració: 6


DARIO ARGENTO PANICO (2023)
Documental dedicat al mestre Argento. El seu director -Simone Scafidi- en la presentació ens diu que ha volgut mostrar-nos l'Argento persona. Per a aquelles persones que no coneguin al director de 'Suspiria' serà un documental d'utilitat; per a les persones que busquen que els documentals vagin més enllá de la mera successió biogràfica del personatge els decepcionará. El film no és gens capaç de captar la complexitat i profunditat del sr. Argento. És un film-wikipedia peró informa.
Valoració: 6

VERMIN: LA PLAGA (2023)
El seu director -Sebastien Vanicek- i una part de l'equip han vingut a Sitges a presentar aquest film gens apte per a aracnofòbics. Una plaga d'aranyes s'instal.la i envaeix un edifici i uns joves s'hi han d'enfrontar... i cada cop hi ha més aranyes i cada cop són més grans. La història potser l'hem vist altres cops peró l'important és el ritme trepidant i l'energia que transmet el film durant tot el metratge. Intens i apanyat !
Valoració: 7



BLOOD DE BRAD ANDERSON (2023)
El sr.Anderson ens ha donat perles del fantàstic com 'Session 9' o 'El Maquinista' i ha dirigit capítols significatius de 'The Wire' o 'Fringe'. Enguany està per Sitges per a rebre Premi Honorífic i presentar-nos el seu nou film. 'Blood...' és la història d'una mare amb fill i filla en una casa al camp, el gos desapareix i quan torna no sembla el mateix... i millor no explicar res més nomes afegir que la sang és un protagonista més. Un film en el que es parla dels sacrifics maternals i les relacions paterno-filials (amb separació pel mig... tema candente).
Ben facturada, bona interpreració de Michelle Monaghan, prou sensació de misteri i bon ritme
Però és inevitable pensar en peli ja vista ...
Valoració: 6,5.

LES MAITRES DU TEMPS (1982)
Sitges ens dona l'oportunitat de recuperar aquest film de 1970 (remasteritzat) en el que va participar activament el mestre Moebius. Una història espacial amb altes dosis d'imaginació sobre el rescat d'un nen que s'ha perdut en un planeta habitat per criatures d'allò més variades. Impressiona descobrir alguns elements que el mestre Lucas utilitzaria en la seva saga d'Star Wars. Bona BSO electrònica i un final que apunta cap al multiverso i això que estem parlant de 1970 !!!
Valoració: 8


DREAM SCENARIO (2023)
El film de Cloenda ha estat un deliri a major glòria de Nicolas Cage. El director 
Kristoffer Borgli aconsegueix un film que comença en clau de comèdia i va virant cap a entorns mes agres i mal rotlleros, amb una premissa flipant de partida: que passaria si tothom et tingués a tu en els seus somnis? Peli que en algun moment podria semblar una peli deliri d'Spike Jonze o una de Woody Allen (sobretot al principi) i mr. Cage (encara que us costi de creure) podria ser un alter ego de mr. Allen.
Divertida, original i molt enginyosa, bona forma d'acabar el Sitges 2023.
Valoració: 9.

THERE'S SOMETHING IN THE BARN (2023)
La darrera peli que hem vist a Sitges'23 ha estat de les més divertides. El norueg Magnus Martens (amb una llarga trajectòria a la televisió) dirigeix aquesta comèdia negra sobre una família dels EEUU que hereta una casa en un poblet de Noruega, vivint en ella es trobaran al típic elf de graner que és un gnomo molt graciós fins que deixa de ser-ho. Grotesca, xaladora, anti-ianqui i plena de neu.
Un bon final de festival !!!
Valoració: 8