dilluns, 4 de desembre del 2023

TOT PER UN PRESSUPOST

 


Des de fa dècades, l'ofici de lampista va en alça. El 1971, Carlo Fruttero i Franco Lucentini van publicar un llibre de poemes que porta per títol L'idraulico non verrá, el lampista novindrà, una frase mil vegades repetida que els pessimistes diem sempre que ens avisa que passarà a tal hora o tal altra a reparar l'avaria que sigui i finalment no s'hi presenta. Des d'aquell poemari excepcional tot van ser flors i violes per als treballadors d'aquest gremi, fins al punt que al món del porno han acabat substituint el repartidor de butà, que fins llavors ocupava el lloc preeminent del pòdium de fantasies sexuals.

En conseqüències, els honoraris dels lampistes han anat en augment. Dissabte passat, a la ciutat de Màlaga, un home 'molt agressiu' en va segrestar un i va amenaçar de volar l'edifici pels aires. El motiu no era que el lampista li haguès dit que hi passaria i no s'hi haguès presentat. El motiu va ser que el pressupost  que li va demanar abans de començar la feina li va semblar molt car, "un robatori". Els detalls els dona el diari Sur. L'home va col·locar una bombona de butà al replà de l'escala i va amenaçar de fer-la esclatar. Alertada, la policia local va anar a casa seva, va fer desallotjar tots els pisos per si complia l'amenaça i finalment va enretirar la bombona. Hi va haver negociacions a través de la porta, que l'home es negava a obrir. Més d'una hora van estar negociant. De fons se sentia la veu d'algú que demanava auxili. Era el lampista, que l'home havia segrestat , tot i que insistia que dins del pis no hi havia ningú més, que estava tot sol. 

Per no allargar més la descripció dels fets, direm que el van detenir, que la pistola amb què amenaçava no era de debó però sí les dues armes blanques que brandava. Tot per un pressupost que li va semblar excessiu. Poder no va saber entendre que incloïa un final feliç.

Quim Monzó a La Vanguardia de l'11/11/23